Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένη άνοδος στη Wall Street

Οριακά υψηλότερα κινήθηκε το αμερικανικό χρηματιστήριο καθώς παραμένουν στο προσκήνιο οι γεωπολιτικές ανησυχίες. Ξεκίνησε η διήμερη συνεδρίαση της Fed. «Βουτιά» 5,7% για το πετρέλαιο. Στο 1,8% το αμερικανικό 10ετές ομόλογο.

Συγκρατημένη άνοδος στη Wall Street

Επιφυλακτικές κινήσεις στη Wall Street στον απόηχο της επίθεσης στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της ARAMCO στη Σαουδική Αραβία.

Υπενθυμίζεται ότι η οργάνωση Χούτι της Υεμένης ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις που οδήγησαν τις τιμές του αργού σε "άλμα" μέχρι και 20%, πάνω από τα 71 δολάρια ανά βαρέλι, τη Δευτέρα - σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1990.

Μετά την ενημέρωσή του από τους συμβούλους του, στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ ρωτήθηκε αν το Ιράν ευθύνεται για τις επιθέσεις. Απάντησε: «Λοιπόν, έτσι φαίνεται... Αυτό εξετάζεται αυτή τη στιγμή».

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι αν και δεν επιθυμεί πόλεμο με το Ιράν, η Αμερική είναι «πιο προετοιμασμένη» για στρατιωτική σύγκρουση, από οποτεδήποτε στιγμή στην ιστορία της.

Σημειώνεται ότι σήμερα η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε «βουτιά» 5,7% στα 59,34 δολάρια ανά βαρέλι μετά από πληροφορίες ότι οι ζημιές στις εγκαταστάσεις της ARAMCO ενδέχεται να αποκατασταθούν νωρίτερα και συγκεκριμένα εντός τριών εβδομάδων.

Στο εμπορικό μέτωπο, στις ΗΠΑ μεταβαίνει κινεζική αντιπροσωπεία για εμπορικές διαπραγματεύσεις μετά από πρόσκληση της αμερικανικής πλευράς. Ο Λιάο Μιν αναπληρωτής διευθυντής του Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής για Οικονομικά Θέματα και υφυπουργός Οικονομικών θα ηγηθεί αντιπροσωπείας που θα επισκεφτεί αύριο τις ΗΠΑ, για εμπορικές διαβουλεύσεις.

Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε, ότι οι ΗΠΑ κατέληξαν σε μια αρχική εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία.

Σε επιστολή του προς το Κογκρέσο, που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ τόνισε ότι σκοπεύει να συνάψει τη συμφωνία για τους δασμολογικούς φραγμούς τις ερχόμενες εβδομάδες.

Επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ανέφερε ότι θα προχωρήσουν σε συμφωνία με την Ιαπωνία σχετικά με το ψηφιακό εμπόριο.

Στο μεταξύ, η Fed ανακοίνωσε ότι θα παρέχει ρευστότητα $75 δισ. στο χρηματοοικονομικό σύστημα για να αποτρέψει μια απότομη αύξηση στο βραχυπρόθεσμο κόστος χρηματοδότησης.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, το κόστος δανεισμού ρευστού με αντάλλαγμα repos εκτοξεύτηκε 10% την Τρίτη, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Η άνοδος αυτή οδήγησε το πραγματικό ομοσπονδιακό επιτόκιο στο 2,25%.

Σημειώνεται ότι σήμερα ξεκίνησε η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας με τους αναλυτές να αναμένουν νέα μείωση των επιτοκίων προκειμένου να στηριχθεί η ανάπτυξη.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,12% ή 31 μονάδες στις 27.108, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,25% στις 3.005 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,4% στις 8.186 μονάδες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,1% στα 1.513 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,6% έναντι του ευρώ στο 1,1069 δολ. από 1,1004 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,80%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v