Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το πετρέλαιο προβλημάτισε τη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος το αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να τερματίζει ανοδικό σερί οχτώ συνεδριάσεων. Στο επίκεντρο οι γεωπολιτικές ανησυχίες. «Άλμα» για το πετρέλαιο. Πάνω από τα 1.500 δολ./oz ο χρυσός.

Το πετρέλαιο προβλημάτισε τη Wall Street

Πτώση κατέγραψε η Wall Street καθώς η εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου και τα απογοητευτικά macro στην Κίνα προκάλεσαν εκ νέου ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ειδικότερα, οι επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) εναντίον της Σαουδικής Αραβίας προκάλεσαν την «προσωρινή» διακοπή της παραγωγής στις δύο εγκαταστάσεις της γιγαντιαίας εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας ARAMCO.

Τα πλήγματα διέκοψαν την εξόρυξη 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών αργού, ήτοι σχεδόν του 50% του συνόλου της παραγωγής της ARAMCO με την Σαουδική Αραβία να υποχρεώνεται να αντλήσει από τα τεράστια αποθέματά που διαθέτει για να καλύψει τη ζήτηση.

Όπως ήταν αναμενόμενο η επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της ARAMCO εκτόξευσαν τις τιμές πετρελαίου και συγκεκριμένα την WTI στα 62,90 δολάρια ανά βαρέλι με «άλμα» 14,7% και του Brent στα 68,8 δολ. υψηλότερα 14,3%.

Στο μεταξύ, με μικρότερο ρυθμό αυξήθηκαν οι οικονομικές δραστηριότητες της Κίνας τον Αύγουστο.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 4,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ο ρυθμός ήταν χαμηλότερος από την άνοδο 4,8% του Ιουλίου.

Αντίστοιχα, οι λιανικές πωλήσεις κινήθηκαν ανοδικά κατά 7,5% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2018, αλλά ήταν ελαφρώς πιο κάτω από το 7,6% του Ιουλίου.

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ για άλλη μια φορά επιτέθηκε στη Fed.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, λόγω της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, πληρώνουν πολύ υψηλότερο επιτόκιο από τις άλλες ανταγωνιστικές χώρες. Δεν μπορούν αυτές να πιστέψουν πόσο τυχερές είναι, επειδή ο Τζέι Πάουελ και η Fed δεν έχουν ιδέα. Και τώρα, εκτός από αυτά, χτύπημα και από το πετρέλαιο. Μεγάλη πτώση επιτοκίων, Τόνωση!», αναφέρει ο Ντόναλντ Τραμπ, στο Twitter.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,53% ή 143 μονάδες στις 27.076, ο S&P σημείωσε πτώση 0,31% στις 2.997 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,28% στις 8.153 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Chevron (+2,3%) και Dow Inc. (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Procter & Gamble (-2%) και Walt Disney (-1,7%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,8% στα 1.511 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,6% έναντι του ευρώ στο 1,1009 δολ. από 1,1073 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά έξι μονάδες βάσης στο 1,84%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v