Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ράλι για τον Dow Jones πάνω από τις 21.000 μονάδες

Σε νέα ιστορικά υψηλά κινούνται και οι δείκτες στη Wall Street, λαμβάνοντας ώθηση από την ομιλία Τραμπ. "Άλμα" 340 μονάδων για τον Dow Jones. "Βουτιά" 4,4% για τη Best Buy. Στο επίκεντρο η Beige Book.

Ράλι για τον Dow Jones πάνω από τις 21.000 μονάδες

Ισχυρά κέρδη καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές, με τους επενδυτές να αντιδρούν θετικά στη χθεσινή ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στο Κογκρέσο και τα στοιχεία που έδειξαν άνοδο του πληθωρισμού.

Ο Dow Jones σημειώνει άνοδο 1,6% στις 21.144 μονάδες, επίπεδο που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό. Σε νέα επίπεδα-ρεκόρ κινείται και ο S&P 500, σημειώνοντας κέρδη 1,46% στις 2.398 μονάδες. Ο Nasdaq ενισχύεται 1,33% στις 5.902 μονάδες. 

Σύμφωνα με αναλυτές, η μη αναφορά του κ. Τραμπ σε προστατευτικά μέτρα και το γενικότερο ύφος που θεωρήθηκε για πρώτη φορά ως «προεδρικό», ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη μεταξύ των επενδυτών.

Στο μεταξύ στη δημοσιότητα δόθηκε η Beige Book όπου μεταξύ άλλων επισημαίνεται ο μέτριος ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας και ο προβληματισμός για τις πολιτικές Τραμπ.

Aπό τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης τιμών για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης (PCE) σημείωσε άλμα 0,4% τον Ιανουάριο. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης ενισχύθηκε 1,9% από 1,6% τον τελευταίο μήνα του 2016.

Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2012.

Ο δείκτης PCE είναι το εργαλείο που χρησιμοποιεί περισσότερο η Fed για τη μέτρηση του πληθωρισμού. Ο δείκτης είναι κοντά στον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας και αν συνεχίσει να κινείται υψηλότερα, η Fed μπορεί να προχωρήσει σε πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Best Buy βουτάει 4,4%, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων που ήταν χειρότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Άλμα 13% σημειώνουν οι μετοχές της Weight Watchers. Τα κέρδη της εταιρείας υπερδιπλασιάστηκαν το 2016.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Ο δείκτης του δολαρίου που καταγράφει τις κινήσεις του νομίσματος έναντι ενός καλαθιού ανταγωνιστικών νομισμάτων ενισχύθηκε 0,3% στις 101,78 μονάδες. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τις 12 Ιανουαρίου.

Στα εμπορεύματα, ο χρυσός υποχωρεί 1,12% στα 1.239 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ το αργό πετρέλαιο σημειώνει άνοδο 0,4% στα 54,26 δολάρια το βαρέλι.

Στα ομόλογα, οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed οδηγούν τις αποδόσεις των αμερικάνικων τίτλων υψηλότερα. Η απόδοση του αμερικάνικου 10ετους ομολόγου κινείται πέντε μονάδες υψηλότερα στο 2,453%.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ράλι κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να πιάνει νέο ιστορικό υψηλό στις 7.382 μονάδες. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v