Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διάλειμμα από τα ρεκόρ στη Wall Street

Πτώση σημείωσε ο Dow Jones, μετά από 12 διαδοχικά ιστορικά υψηλά. Τέταρτος ανοδικός μήνας για τη Wall Street. Προβλημάτισε η ανάπτυξη στις ΗΠΑ. Στο επίκεντρο η ομιλία Τραμπ στο Κογκρέσο.

Διάλειμμα από τα ρεκόρ στη Wall Street

Θα έγραφε ιστορία ο Dow Jones αν κατάφερνε να πιάσει νέο ιστορικό υψηλό για 13η διαδοχική συνεδρίαση. Ωστόσο η επιφυλακτικότητα των επενδυτών ενόψει της ομιλίας Τραμπ κράτησε τους δείκτες σε αρνητικό έδαφος.

Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,12% στις 20.810 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,26% στις 2.363 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,62% στις 5.628 μονάδες.

Παρά τις σημερινές απώλειες, ο βιομηχανικός δείκτης τον Φεβρουάριο κέρδισε 4,9%, ο S&P 3,7% και ο Nasdaq 3,8%.

«Οι επενδυτές τήρησαν επιφυλακτική στάση εν αναμονή της ομιλίας Τραμπ στο Κογκρέσο. Το κλειδί της ομιλίας θα είναι η αναφορά στη φορολογική μεταρρύθμιση γιατί από εκεί αναμένουν οι πολίτες να στηρίξουν το εισόδημά τους», σχολίασε αναλύτρια της Charles Schwab.

Νωρίτερα, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου επιβεβαίωσε ανάπτυξη 1,9% στο δ’ τρίμηνο με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι οι ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες αντιστάθμισαν τις μειωμένες επενδύσεις. Επιπλέον ανακοινώθηκε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το σύνολο του 2016 περιορίστηκε στο 1,6% έναντι 2,6% το 2015. Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η χειρότερη μέτρηση από το 2011.

Στον αντίποδα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Φεβρουάριο έπιασε υψηλό αντίστοιχο του Ιουλίου 2001 καθώς ο εν λόγω δείκτης ανήλθε στις 114,8 μονάδες από 111,6 τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, ο Κεντρικός Τραπεζίτης του Ντάλας, Robert Kaplan επανέλαβε την θέση του ότι η αύξηση των επιτοκίων είναι καλύτερα να συμβεί νωρίτερα παρά αργότερα. Αντίστοιχα, ο Κεντρικός Τραπεζίτης του Σαν Φρανσίσκο, John Williams υποστήριξε ότι η πιθανή αύξηση των επιτοκίων θα τεθεί υπό σοβαρή σκέψη στη συνεδρίαση του Μαρτίου.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Hertz Global Holdings «εκτοξεύτηκε» 13,7% κόντρα στα αδύναμα αποτελέσματα δ’ τριμήνου. Συγκεκριμένα οι προσαρμοσμένες ζημιές ανά μετοχή διευρύνθηκαν στα 71 σεντς έναντι 56 σεντς που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Στο μεταξύ, οριακά πτωτικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου παρόλο που οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ φαίνεται να τηρούν τη συμφωνία για μείωση της παγκόσμιας παραγωγής. Επιπλέον, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ήδη συζητείται το ενδεχόμενο για παράταση της συμφωνίας κατά τουλάχιστον έξι μήνες. Ο μαύρος χρυσός υποχώρησε σήμερα μόλις 0,1% στα 54,01 δολάρια ανά βαρέλι. Τον Φεβρουάριο η τιμή του αργού ενισχύθηκε 2,3%.

Στην αγορά συναλλάγματος, πιέσεις ασκήθηκαν στο δολάριο έναντι του ευρώ εν αναμονή της ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ στο Κογκρέσο. Το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε οριακή πτώση 0,1% στο 1,0599 από 1,0587 την προηγούμενη εβδομάδα.

Επιπλέον, στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,6% στα 1.258 δολ./oz. Τον Φεβρουάριο το πολύτιμο μέταλλο κινήθηκε υψηλότερα 3,5%.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έχασε μία μονάδα βάσης στο 2,36%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v