Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed αναστάτωσε τη Wall Street

Η πιθανή αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο προκάλεσε έντονες διακυμάνσεις στη Wall Street. Μάζεψαν τις απώλειες στο τέλος οι Dow Jones και S&P. Άνοδος για τον τραπεζικό κλάδο. «Άλμα» 4% για την JP Morgan. Κρατήθηκε πάνω από τα 48 δολ. το πετρέλαιο. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Με έντονες διακυμάνσεις κινήθηκε η Wall Street στους ρυθμούς των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed.

Σύμφωνα με τα πρακτικά, οι αξιωματούχοι της Fed φέρονται θετικά προσκείμενοι σε μια αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο σε περίπτωση που παραμείνουν ισχυρά τα εγχώρια οικονομικά στοιχεία.

Σημειώνεται πως αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed, οι δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο γύρισαν σε αρνητικό έδαφος με τον Dow Jones να χάνει έως και 110 μονάδες.

Νωρίτερα, την άνοδο στον Dow Jones στήριζαν οι τράπεζες με τις μετοχές των Goldman Sachs και JP Morgan να καταγράφουν κέρδη 3,4% και 4% αντίστοιχα. «Μόνο ο τραπεζικός κλάδος θα ευνοηθεί σε περίπτωση που αυξηθούν τα επιτόκια», επισήμαιναν οι αναλυτές.

Επιπλέον, με έντονες διακυμάνσεις κινήθηκε και η τιμή του πετρελαίου μετά την απροσδόκητη αύξηση κατά 1,3 εκατ. βαρέλια στα αποθέματα αργού την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ αλλά και την ισχυρή άνοδο του δολαρίου μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed. Τελικά ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 0,3% στα 48,19 δολάρια ανά βαρέλι ενώ νωρίτερα είχε φτάσει να ενισχύεται έως τα 48,95 δολ.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της FedEx Corp. (+0,5%) κινήθηκε ανοδικά μετά από δημοσιεύματα ότι η διοίκηση θα καταθέσει πρόταση εξαγοράς ύψους 4,8 δισ. δολαρίων στην TNT Express.

Παράλληλα, τη μεγαλύτερη πτώση της τελευταίας επταετίας σημείωσε ο τίτλος της Target Corp. (-7,7%) καθώς οι πωλήσεις τριμήνου αυξήθηκαν λιγότερο απ' όσο ανέμεναν οι αναλυτές.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με οριακές απώλειες 0,02% στις 17.526 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο μόλις 0,02% στις 2.047 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,5% στις 4.739 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο (πέρα από JP Morgan και Goldman Sachs) σημείωσαν οι μετοχές των Apple (+1,1%) και American Express (+1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Wal-Mart (-3,4%) και Nike (-1,9%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε αισθητά υψηλότερα 0,8% έναντι του ευρώ στο 1,1225 από 1,1313 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,2% στα 1.274 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού «εκτοξεύτηκε» κατά δέκα μονάδες βάσης στο 1,87%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v