Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στη Wall Street υπό «βροχή» μάκρο

Σε αρνητικό έδαφος οι δείκτες στη Wall Street, μετά τα μάκρο που έδειξαν αναπάντεχη άνοδο του πληθωρισμού. Στο επίκεντρο η Fed. Μικρά κέρδη για αργό και χρυσό. Ράλι για τη βρετανική λίρα. Aπώλειες 2% για τη Home Depot.

Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές, καθώς η άνοδος του πληθωρισμού τον Απρίλιο, με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2013, επαναφέρει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων από τη Fed τον Ιούνιο.

O Dow Jones διολισθαίνει 0,95% στις 17.547 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,04% χαμηλότερα στις 4.725 μονάδες, ενώ o S&P υποχωρεί 0,9% στις 2.048 μονάδες.

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,4% τον περασμένο μήνα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Φεβρουάριο του 2013. Τον Μάρτιο είχε ενισχυθεί κατά 0,1%.

Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,1% από 0,9% τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Εμπορίου, οι ενάρξεις κατοικιών κατέγραψαν άλμα 6,6% τον Απρίλιο, μετά από βουτιά 8,8% τον Μάρτιο.

Άνοδο 0,7% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο, λαμβάνοντας ώθηση από τις υψηλότερες τιμές στη βενζίνη και στις ενοικιαζόμενες κατοικίες. Είναι μόλις η δεύτερη μηνιαία άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής τους τελευταίους οκτώ μήνες. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο καταγράφει άνοδο 1,1% στα 48,23 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,5% υψηλότερα στα 1.280 δολάρια ανά ουγκιά. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ διολισθαίνει έναντι της στερλίνας. Το βρετανικό νόμισμα διαμορφώνεται 0,5% υψηλότερα έναντι του δολαρίου, εν μέσω αισιοδοξίας ότι θα κερδίσει το "ναι" στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε.

Στο ταμπλό, κέρδη 0,5% σημειώνει η μετοχή της Apple, συνεχίζοντας το χθεσινό ράλι που πυροδότησε η είδηση ότι ο Warren Buffett έχει αποκτήσει μερίδιο 1 δισ. δολάρια στον τεχνολογικό κολοσσό.

Απώλειες 2% σημειώνει η μετοχή της Home Depot.

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v