Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισχυρές απώλειες στη Wall Street

Πτωτικά κινούνται πλέον οι δείκτες της Wall Street με τις τιμές του μαύρου χρυσού να παραμένουν στο «κόκκινο». Πτώση 200 μονάδες για τον Dow. Στο επίκεντρο και τα μακροοικονομικά στοιχεία. Kέρδη για το χρυσό. Σταθεροποιητικά κινείται το ευρώ. Κάτω από το 2% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου.

Απώλειες καταγράφουν οι δείκτες στη Wall Street παρά το ανοδικό ξεκίνημα. Στο επίκεντρο βρίσκονται και πάλι η πτώση των πετρελαϊκών τιμών αλλά και τα μακροοικονομικά στοιχεία.

Η τιμή του αργού (WTI) βρέθηκε χθες σε χαμηλά 5,5 ετών και σήμερα συνεχίζει να υποχωρεί διαμορφούμενη κάτω από τα 49 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το Brent δέχεται και αυτό πιέσεις στα $51.

Το διεθνές περιβάλλον ευνοεί τις «αρκούδες» στην αγορά πετρελαίου και οι πιθανοί αγοραστές είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί, σχολιάζουν αναλυτές της αγοράς. Μερίδα εξ αυτών δεν αποκλείει το Brent να δει επίπεδα κάτω από τα 51 δολάρια την τρέχουσα εβδομάδα.

Αναλυτές διεθνών οίκων εξηγούν πως πολλοί επενδυτές «έχουν καταστεί νευρικοί» μετά το ράλι που σημείωσε η Wall το τελευταίο χρονικό διάστημα και προβλέπουν υψηλή μεταβλητότητα. Εκτιμούν ωστόσο ότι τα στοιχεία από την αμερικανική οικονομία θα παράσχουν και πάλι στήριξη στο αμερικανικό χρηματιστήριο

Σε ό,τι αφορά τα macro ανακοινώθηκαν ο δείκτης ISM για τις υπηρεσίες αλλά και οι βιομηχανικές παραγγελίες. Οι παραγγελίες βιομηχανικών αγαθών υποχώρησαν 0,7% το Νοέμβριο, ευθυγραμμιζόμενες με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Παράλληλα ο δείκτης υπηρεσιών ISΜ υποχώρησε στις 56,2 μονάδες το Δεκέμβριο από 59,3 το Νοέμβριο. Σημειώνεται ότι μετρήσεις άνω του 50 υποδηλώνουν επέκταση της δραστηριότητας.

Από το μέτωπο των εταιριών κέρδη καταγράφουν οι μετοχές των Verizon και AOL με τους δυο κολοσσούς να βρίσκονται σε συζητήσεις για ένα joint Venture. Kέρδη και για την Coach με την εισηγμένη να προχωρά σε εξαγορά εταιρίας κατασκευής πολυτελών υποδημάτων.

Αναφορικά με τις ισοτιμίες το ευρώ κινείται σταθεροποιητικά έναντι του δολαρίου, στα 1,19. Το αμερικανικό νόμισμα χάνει έδαφος συγκριτικά με το γεν με την ισοτιμία τους, στα 119 γεν. Ο χρυσός ενισχύεται κατά 0,50%, στα 1.210 δολάρια ανά ουγκιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου υποχωρεί κάτω από το 2% για πρώτη φορά σε διάστημα επτά μηνών.

Ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 17.341 μονάδες με πτώση 0,92%, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί 1,13% στις 4.600. Σε αρνητικό έδαφος και ο S&P 500 που κινείται στις 2.002 μονάδες με πτώση 0,77%.

 

Αρης Δαμουλάκης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v