Αρνητικό το κλίμα λόγω macro στην αγορά ομολόγων

Τα καλύτερα των προσδοκιών μακροοικονομικά στοιχεία τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Γερμανία, δημιούργησαν αρνητικό κλίμα στην αγορά ομολόγων για δεύτερη ημέρα.

Τα καλύτερα των προσδοκιών μακροοικονομικά στοιχεία τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τη Γερμανία, δημιούργησαν αρνητικό κλίμα στην αγορά ομολόγων για δεύτερη ημέρα.

Ειδικότερα, ο δείκτης Ifo στη Γερμανία σημείωσε άνοδο τον Ιούλιο στο 95,6, από το 95,2 που αναμενόταν. Εξάλλου, στο υψηλότερο επίπεδο της διετίας διαμορφώθηκε και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, ενώ η υποχώρηση στις πωλήσεις νέων κατοικιών, ήταν μικρότερη των εκτιμήσεων.

Στη δευτερογενή αγορά των ομολόγων (ΗΔΑΤ), οι εντολές για αγορές υπερτέρησαν εκείνων για πωλήσεις. Το σύνολο των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε σε 3,403 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,995 δισ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές για αγορές και τα 1,408 δισ. ευρώ σε εντολές για πωλήσεις τίτλων.

Η μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα σημειώθηκε στο νέο δεκαετές ομόλογο (λήξεως 20/5/2014) με 1,768 δισ. ευρώ και στο πενταετές ομόλογο (λήξεως 20/4/2009), καθώς και στο παλαιό 10ετές ομόλογο (λήξεως 20/5/2013) με 260 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,46% και το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού, που σημείωσε απόδοση 4,27%, στις 0,19 μονάδες.

Στη διατραπεζική αγορά δεν υπήρξαν ουσιαστικές διακυμάνσεις των επιτοκίων σε όλες σχεδόν τις περιόδους. Έτσι το επιτόκιο μίας ημέρας της Εθνικής παρέμεινε αμετάβλητο στο 2,05%, ενώ αμετάβλητο στο 2,06% διατηρήθηκε το επιτόκιο στη διάρκεια των δύο ημερών.

Αμετάβλητο στο 2,08% έκλεισε το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός μηνός, ενώ αυξήθηκε στο 2,40% από 2,37% χθες, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v