Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατακλυσμός οικονομικών ειδήσεων αυτή την εβδομάδα

Από την ευρωζώνη και την ΕΚΤ, έως τις ΗΠΑ και την Κίνα, οι επενδυτές θα δεχθούν βροχή από data. Σταθερές οι αποδόσεις των ευρωομολόγων.

Κατακλυσμός οικονομικών ειδήσεων αυτή την εβδομάδα

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης παρέμειναν σταθερές στην αρχή της νέας εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές προσβλέπουν στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια την Πέμπτη και στα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ την Παρασκευή.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Γερμανίας, που αποτελεί το σημείο αναφοράς για τη ζώνη του ευρώ, ήταν λιγότερο από 1 μονάδα βάσης (μ.β.) χαμηλότερη στο 2,401%, αφού είχε αναρριχηθεί κατά 5 μ.β. υψηλότερα την περασμένη εβδομάδα. Οι αποδόσεις κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις τιμές.

Η ΕΚΤ αναμένεται ευρέως να αφήσει τα επιτόκια στο σημερινό υψηλό ρεκόρ του 4%.

Ωστόσο, οι επενδυτές θα προσέξουν για τυχόν υποδείξεις από την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με το πότε μπορεί να αρχίσει να μειώνεται το κόστος δανεισμού και θα αναζητήσουν ενδείξεις στις επικαιροποιημένες οικονομικές προβλέψεις.

Η δουλειά ντετέκτιβ θα συνεχιστεί την Παρασκευή, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα δημοσιεύσουν τα στοιχεία για την απασχόληση Φεβρουαρίου, τα οποία θα εξεταστούν εξονυχιστικά για ενδείξεις σχετικά με τον πληθωρισμό και την πιθανή πορεία των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Οι επενδυτές θα κατακλυστούν από ειδήσεις στο μεσοδιάστημα. Την Τρίτη θα ξεκινήσει το Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο της Κίνας, όπου οι αξιωματούχοι θα αποκαλύψουν τον στόχο ανάπτυξης της οικονομίας για το έτος.

Η Σούπερ Τρίτη, η μέρα του προκριματικού κύκλου των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, κατά την οποία ψηφίζουν οι περισσότερες πολιτείες, είναι πιθανό να δει τον Ντόναλντ Τραμπ να εδραιώνει τη θέση του στο χρίσμα των Ρεπουμπλικανών.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας θα εκθέσει τα σχέδια της κυβέρνησης για τις δαπάνες και τη φορολογία την Τετάρτη, προσπαθώντας να αποφύγει την οργή των αγορών ομολόγων, και ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ θα ξεκινήσει την εξαμηνιαία διήμερη κατάθεση ενώπιον του Κογκρέσου.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας υποχωρούσε κατά 1 μ.β. στο 3,877%.

Οι αποδόσεις έχουν αυξηθεί φέτος, καθώς οι traders μετρίασαν τις προσδοκίες για μεγάλες και γρήγορες μειώσεις των επιτοκίων, καθώς οι οικονομίες και ο πληθωρισμός αποδείχθηκαν ισχυρότεροι του αναμενόμενου.

"Δεν περιμένουμε καμία αλλαγή από την ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα, αλλά η αγορά θα αναζητήσει τυχόν υποδείξεις σχετικά με την πιθανότητα μείωσης τον Απρίλιο", δήλωσε ο Mohit Kumar, επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρώπης στην Jefferies.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v