Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στις αποδόσεις ευρωομολόγων δια χειρός Σνάμπελ

Περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων είναι «μάλλον απίθανες», μετά από μια απροσδόκητα μεγάλη πτώση του πληθωρισμού, είπε η αξιωματούχος της ΕΚΤ και οι traders ενίσχυσαν τα ομόλογα. Πού κινείται η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου.

Πτώση στις αποδόσεις ευρωομολόγων δια χειρός Σνάμπελ

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών υποχώρησε η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Γερμανίας, καθώς οι traders αύξησαν τα στοιχήματα για μειώσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στις αρχές του 2024.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε έως και 7 μονάδες βάσης στο 2,28%, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 2 Ιουνίου, μετά τις δηλώσεις της αξιωματούχου της Κεντρικής Τράπεζας Ιζαμπέλ Σνάμπελ που είπε σε συνέντευξή της στο Reuters ότι περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων είναι «μάλλον απίθανες», μετά από μια απροσδόκητα μεγάλη πτώση του πληθωρισμού.

Υποχώρηση καταγράφει και η απόδοση του 10ετούς ελληνικού κρατικού τίτλου, η οποία διαμορφώνεται στο 3,48%, με το spread στις 120 μονάδες.

Οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται αντιστρόφως στις τιμές και τα κρατικά ομόλογα στις περισσότερες ανεπτυγμένες αγορές παγκοσμίως δέχθηκαν πλήγμα 2022 και νωρίτερα φέτος μετά από μια ταχεία άνοδο των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.

«Το τελευταίο καρφί στο φέρετρο για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, ακόμα κι αν κανείς δεν περίμενε κάτι τέτοιο, ήρθε από τα σχόλια της Σνάμπελκ», είπε ο Andrzej Szczepaniak επικεφαλής οικονομολόγος στη Nomura.

Οι traders τιμολογούν τώρα σχεδόν πλήρως μια μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη συνεδρίασή της τον Μάρτιο και περικοπές σχεδόν 150 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του 2024.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v