Aνοδος ευρωαποδόσεων με το βλέμμα στα επιτόκια

Στο 3,84% η απόδοση του 10ετούς ελληνικού.

Aνοδος ευρωαποδόσεων με το βλέμμα στα επιτόκια

Ανοδικά κινούνται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, σε πορεία για αύξηση σε εβδομαδιαία βάση, με τους επενδυτές να ισορροπούν μεταξύ των φόβων για ύφεση και των σχολίων αξιωματούχων της ΕΚΤ ενάντια στις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων το 2024.

Το κόστος δανεισμού αυξήθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση, μετά τα οικονομικά στοιχεία που έδειξαν ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες ήταν λιγότερο άσχημα από το αναμενόμενο.

Ο Robert Holzmann της ΕΚΤ, ο οποίος θεωρείται "γεράκι", επανέλαβε ότι είναι δυνατή μια ακόμα αύξηση των επιτοκίων, μετά την προειδοποίηση του Βέλγου υπεύθυνου χάραξης πολιτικής Pierre Wunsch για "πολύ αισιόδοξα" στοιχήματα αναφορικά με μελλοντικές μειώσεις.

Οι αγορές χρήματος μείωσαν τις προσδοκίες τους για μειώσεις επιτοκίων αυτή την εβδομάδα και τιμολογούν τώρα 83 μονάδες βάσης έως τον Δεκέμβριο του 2024 - ήταν πάνω από 100 μονάδες την προηγούμενη Παρασκευή. Βλέπουν πιθανότητα 55% για την πρώτη μείωση έως τον Απρίλιο από περίπου 90% στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδα.

"Συνολικά, (οι στενές οικονομικές συνθήκες) μπορεί να μειώσουν την ανάγκη των αξιωματούχων να πιέσουν πιο επιθετικά, αν και ορισμένοι θα επισήμαναν τη συχνά αναφερόμενη ευθραυστότητα των προσδοκιών για τον πληθωρισμό" υποστήριξε ο Benjamin Schroeder, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής επιτοκίων της ING σε ενημερωτικό του σε πελάτες.

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών θα προτείνει συμπληρωματικό προϋπολογισμό για φέτος, ο οποίος περιλαμβάνει την αναστολή των ορίων στο νέο δανεισμό, αλλά υποσχέθηκε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός της χώρας θα ακολουθήσει αυστηρή πορεία λιτότητας μετά τη δημοσιονομική κρίση που προκλήθηκε από δικαστική απόφαση την περασμένη εβδομάδα.

Οι αναλυτές προειδοποίησαν για σημαντικό αντίκτυπο εάν η γερμανική κυβέρνηση δε βρει λύση στη δημοσιονομική κρίση.

Oι αποδόσεις των 10ετών ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων:

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v