Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά για τα τουρκικά ομόλογα με το βλέμμα σε νέα θητεία Ερντογάν

Το κρατικό ομόλογο λήξεως το 2045 υποχωρεί 1,5 σεντ, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Φεβρουαρίου, μετά την πτώση άνω των 7 σεντς τη Δευτέρα.

Βουτιά για τα τουρκικά ομόλογα με το βλέμμα σε νέα θητεία Ερντογάν

Δεύτερη μέρα πώλησης για τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα όπως και τις τραπεζικές μετοχές της Τουρκίας, εν μέσω προσδοκιών των επενδυτών ότι ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα μπορέσει να επεκτείνει την κυριαρχία του - και τις ανορθόδοξες οικονομικές του πολιτικές - σε μια τρίτη δεκαετία.

Το κόστος ασφάλισης της έκθεσης στο τουρκικό χρέος επίσης αυξήθηκε περαιτέρω αφού ο Ερντογάν είχε πολύ καλύτερη απόδοση από ό,τι αναμενόταν στην προεδρική κούρσα της Κυριακής, υπολείποντας λίγο από το όριο του 50% που απαιτείται για την οριστική νίκη. Αυτός και ο κύριος αντίπαλός του στην αντιπολίτευση, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αντιμετωπίζουν τώρα έναν δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου.

«Οι αγορές αντιδρούν τώρα στο γεγονός ότι πιθανότατα θα έχουμε μια επιστροφή στην προηγούμενη κυβέρνηση και μια συνέχεια των πολιτικών που έχουν κάνει την Τουρκία σχεδόν μη επενδυτική όσον αφορά τους διαχειριστές κεφαλαίων της Δύσης», δήλωσε ο Jon Harrison, μάνατζερ μακροοικονομικής στρατηγικής αναδυόμενων αγορών στην TS Lombard.

Πριν από τις εκλογές, οι δημοσκοπήσεις είχαν δείξει ότι ο Κιλιτσντάρογλου θα ήταν ο νικητής και οι επενδυτές περίμεναν ότι θα καταργούσε ορισμένες από τις οικονομικές πολιτικές του Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένων των δαπανηρών προσπαθειών για τη στήριξη του νομίσματος της λίρας.

Η λίρα, την οποία οι αναλυτές λένε ότι γίνεται όλο και περισσότερο υπό τη διαχείριση των τουρκικών αρχών τον τελευταίο χρόνο, άλλαξε ελάχιστα στις 19,70 λίρες ανά δολάριο, αλλά παρέμεινε κοντά στο φετινό χαμηλό των 19,80 λιρών.

Τα κρατικά δολαριακά ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας παρουσίασαν τη μεγαλύτερη πτώση στις αγορές σταθερού εισοδήματος, αν και τα βασικά ομόλογα του εταιρικού και του τραπεζικού τομέα σημείωσαν επίσης πτώση.

Το κρατικό ομόλογο λήξεως το 2045 υποχωρεί 1,5 σεντ, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με στοιχεία του Tradeweb, μετά την πτώση άνω των 7 σεντς τη Δευτέρα.

5ετή CDS, που υποδεικνύουν την τιμή της ασφάλισης του δημόσιου χρέους έναντι της χρεοκοπίας, ανήλθαν στις 652 μονάδες βάσης, αυξημένες κατά 18 μονάδες βάσης από το κλείσιμο της Δευτέρας και 160 μ.β. πάνω από το προεκλογικό επίπεδο της Παρασκευής.

Οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες είχαν σημειώσει άνοδο την εβδομάδα πριν από τις εκλογές με τις ελπίδες για αλλαγή πολιτικής, υποχώρησαν άλλο 8% με τις απώλειές τους από τις εκλογές σε σχεδόν 20%.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v