Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενισχύονται οι αποδόσεις των ευρωομολόγων

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας, σημείο αναφοράς της ζώνης του ευρώ, ενισχύεεται κατά 2 μονάδες βάσης στο 2,356%. Του αντίστοιχου ελληνικού φτάνει στο 4,01%.

Ενισχύονται οι αποδόσεις των ευρωομολόγων

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης κινούνται ανοδικά εν αναμονή στοιχείων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα, τα οποία θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στο εάν η Federal Reserve θα συσφίξει περαιτέρω την πολιτική της, στη συνεδρίασή της τον Ιούνιο.

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας, σημείο αναφοράς της ζώνης του ευρώ, ενισχύεεται κατά 2 μονάδες βάσης (bps) στο 2,356%. Του αντίστοιχου ελληνικού φτάνει στο 4,01% και στο 4,27% του ιταλικού - και οι δύο κινούνται ανοδικά κατά μία μονάδα βάσης.

Η απόδοση 2 ετών της Γερμανίας, πιο ευαίσθητη στις αλλαγές στις προσδοκίες των επιτοκίων, επίσης κατά 2 bps στο 2,684%.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) πιθανότατα αυξήθηκε κατά 0,4% τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση, μετά την άνοδο μόλις 0,1% τον Μάρτιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters σε οικονομολόγους. Αυτό θα διατηρήσει την ετήσια αύξηση του ΔΤΚ στο 5%. Ο ετήσιος ΔΤΚ έφτασε στο 9,1% τον περασμένο Ιούνιο, το υψηλότερο επίπεδό του από το 1981.

Η Federal Reserve την περασμένη εβδομάδα σηματοδότησε ότι μπορεί να πλησιάζει στο τέλος του κύκλου σύσφιξης, έχοντας αυξήσει τα επιτόκια κατά 500 μονάδες βάσης από την αρχή του περασμένου έτους ήταν η πιο επιθετική σειρά αυξήσεων από τη δεκαετία του 1980.

«Εάν έχουμε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό, τότε θα δούμε μια αρκετά θετική αγορά ομολόγων», δήλωσε ο Jens Peter Sørensen, επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank. Οι αποδόσεις των ομολόγων κινούνται αντιστρόφως από τις τιμές.

«Μια ανοδική έκπληξη θα επιβεβαίωνε την άποψη ότι η Fed πρέπει να κάνει περισσότερα, αλλά όχι σημαντικά περισσότερα», πρόσθεσε ο Sørensen.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να κάνει ακόμη περισσότερα για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο, είπαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v