Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ζήτηση για ασφαλή κρατικά ομόλογα ρίχνει τις αποδόσεις

Η απόδοση του 10ετούς Bund, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, υποχωρεί κατά έξι μονάδες βάσης στο 2,32%. Τρεις μονάδες βάσης χαμηλότερα του αντίστοιχου ελληνικού, στο 4,15%.

Η ζήτηση για ασφαλή κρατικά ομόλογα ρίχνει τις αποδόσεις

Οι ανησυχίες για το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα τροφοδοτούν τη ζήτηση για ασφαλή κρατικά ομόλογα, ενώ οι αγορές χρήματος υποβαθμίζουν τις προσδοκίες για τη σύσφιξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Η αμερικανική First Republic Bank είναι αντιμέτωπη με δύσκολες επιλογές για τις δραστηριότητές της. Οι μετοχές της συνέχισαν να πέφτουν χθες καθώς οι ρυθμιστικές αρχές στην Ουάσιγκτον και η Wall Street προσπαθούσαν να καταλήξουν σε ένα σχέδιο σταθεροποίησης της προβληματικής τράπεζας. 

Η τιμή της μετοχής της τράπεζας με έδρα την Καλιφόρνια, η οποία έχασε περισσότερο από 93% φέτος, βούτηξε εκ νέου κατά 49,4%, μια ημέρα αφότου αποκάλυψε ότι οι πελάτες της είχαν αποσύρει καταθέσεις 100 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια της αναταραχής του περασμένου μήνα.

Τα γεράκια της ΕΚΤ εξακολουθούν να χτυπούν τα τύμπανα του πληθωρισμού ενόψει της συνεδρίασης πολιτικής της επόμενης εβδομάδας. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να αυξήσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού επειδή οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν πολύ υψηλές, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Boris Vujcic.

«Ο πληθωρισμός μειώνεται, αλλά ο δομικός* πληθωρισμός είναι επίμονα υψηλός», είπε στη σλοβενική εφημερίδα Delo σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν σήμερα Τετάρτη. «Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια. Θα πρέπει να το κάνουμε αυτό μέχρι να δούμε μια αλλαγή στην τάση».

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας, δείκτης αναφοράς της ζώνης του ευρώ, υποχωρεί κατά έξι μονάδες βάσης (bps) στο 2,32%.

Το κλίμα μεταξύ των καταναλωτών στη Γερμανία αναμένεται να ενισχυθεί τον Μάιο λόγω της συγκράτησης των τιμών της ενέργειας και των αναμενόμενων μισθολογικών αυξήσεων, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου GfK.

Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με το Bloomberg:

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v