Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων στην ευρωζώνη

Οι επενδυτές αφήνουν πίσω το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών και λαμβάνουν θέσεις με βάση τις εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας. Τιμολογούν πιθανότητα αύξησης των ευρωπαϊκών επιτοκίων κατά 82 μονάδες βάσης φέτος.

Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων στην ευρωζώνη

Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης υποχώρησαν τη Δευτέρα, καθώς οι επενδυτές άφησαν πίσω το αποτέλεσμα των γαλλικών προεδρικών εκλογών και επικεντρώθηκαν στους κινδύνους ανάπτυξης εν μέσω φόβων ότι τα lockdown στην Κίνα θα επεκταθούν στο Πεκίνο.

Η απόδοση του 10ετούς γαλλικού ομολόγου υποχώρησε περίπου 9 μονάδες βάσης στο 1,34% ακολουθώντας την κίνηση άλλων 10ετών ομολόγων στο μπλοκ.

"Η αγορά τιμολογούσε σε ποσοστό 90-95% τη νίκη Μακρόν", δήλωσε ο Peter McCallum, στρατηγικός αναλυτής στη Mizuho. Το γαλλικό χρέος είχε ήδη υπεραποδώσει την περασμένη εβδομάδα. Το ασφάλιστρο κινδύνου των γαλλικών ομολόγων έναντι του γερμανικού αυξήθηκε ελαφρά τη Δευτέρα, αφού άγγιξε τα χαμηλά τριών εβδομάδων την περασμένη εβδομάδα.

Η απόδοση του δεκαετούς της Γερμανίας, το σημείο αναφοράς για το μπλοκ, υποχώρησε κατά 9 μονάδες βάσης στο 0,87%. «Έχουμε αυτό το νέο πιθανό κινεζικό lockdown που είναι στο επίκεντρο της προσοχής της αγοράς τώρα», δήλωσε ο McCallum της Mizuho. 

Οι επενδυτές παρακολουθούν και τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής επιθυμούν να τερματίσουν την αγορά ομολόγων το συντομότερο δυνατό και να αυξήσουν τα επιτόκια ακόμα και τον Ιούλιο και σίγουρα όχι αργότερα από τον Σεπτέμβριο, ανέφεραν στο Reuters εννέα πηγές με γνώση του τρόπου σκέψης της ΕΚΤ.

Σχεδόν όλες οι πηγές είπαν ότι βλέπουν τουλάχιστον δύο αυξήσεις επιτοκίων φέτος, αλλά ορισμένοι υποστήριξαν ότι είναι πιθανή και μια τρίτη, αν και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς οι αγορές θα χωνεύουν την κίνηση.

Οι αγορές χρήματος της ευρωζώνης τιμολογούσαν την αύξηση των επιτοκίων κατά 85 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους την Παρασκευή. Τη Δευτέρα τα στοιχήματα μειώθηκαν ελαφρώς, δείχνοντας 82 μονάδες βάσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v