Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαθαίνει το sell off κρατικών ομολόγων με το βλέμμα στη Fed

Η προοπτική επιθετικής δράσης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ οδήγησε την απόδοση του 10ετούς Treasury σε εύρος που είχε καταγραφεί το 2018 και 2019. Στο πιο υψηλό από το 2015 η απόδοση του 10ετούς Αυστραλίας.

Βαθαίνει το sell off κρατικών ομολόγων με το βλέμμα στη Fed

Επιταχύνεται η άνευ προηγουμένου πτώση των ομολόγων παγκοσμίως φέτος, αφότου η αξιωματούχος της Federal Reserve Lael Brainard δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πιθανότατα θα εντείνει τη σύσφιξη της πολιτικής, μειώνοντας γρήγορα τις τεράστιες θέσεις χρέους.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η προοπτική της επιθετικής δράσης της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ οδήγησε την απόδοση των 10ετών Treasuries σε άνοδο πέντε μονάδων βάσης στο 2,60%, σε εύρος που παρατηρήθηκε το 2018 και το 2019. Η απόδοση εκτινάχθηκε έως και 17 μονάδες βάσης την Τρίτη. Τα ομόλογα Αυστραλίας υποχώρησαν, με τις αποδόσεις των 10ετών να σκαρφαλώνουν έως και 13 μονάδες βάσης στο 2,98%, το υψηλότερο από το 2015.

Τα ομόλογα σε όλο τον κόσμο επεκτείνουν τις απώλειες αυτή την εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση ενός σερί πτώσης οκτώ μηνών, το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με τον Global Aggregate δείκτη Bloomberg.

Οι επενδυτές αφήνουν τους τίτλους σταθερού εισοδήματος, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κινούνται για να αυξήσουν τα επιτόκια ενόψει του αυξανόμενου παγκόσμιου πληθωρισμού και της σύσφιξης των αγορών εργασίας. Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας έγινε η πιο πρόσφατη κεντρική τράπεζα που ακολούθησε μια επιθετική τακτική, εγκαταλείποντας την αναφορά στο να παραμένει «υπομονετική».

Στην αγορά κρατικών ομολόγων την Τρίτη, κατά δύο με τρεις μονάδες βάσης υψηλότερα βρίσκονται οι αποδόσεις γερμανικών και γαλλικών 10ετών ομολόγων, με τις πρώτες στο 0,64% και τις δεύτερες στο 1,17%. 

Κατά μία μονάδα βάσης ανοδικά του 10ετούς ελληνικού, στο 2,65%, ενώ αντίθετα κατά 7,7 μονάδες βάσης υποχωρεί του 5ετούς, στο 1,57%. Δυόμισι μονάδες βάσης υψηλότερα οι αποδόσεις των ισπανικών και ιταλικών 10ετών, με τις πρώτες στο 1,61% και τις δεύτερες στο 2,27%.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v