Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιέσεις στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου

Η αναβίωση της αβεβαιότητας για τις κινήσεις της ΕΚΤ πλήττουν την ελκυστικότητα των τίτλων του Νότου, που ωφελείται περισσότερο από την τόνωση. Στην Πορτογαλία εξαπλώνεται το sell off.

Ένα sell off στα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου που ξεκίνησε στην Ιταλία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα εξαπλώνεται στην Πορτογαλία, όπου το premium που ζητούν οι επενδυτές για να κρατήσουν 10ετή ομόλογα έναντι των γερμανικών, ενισχύθηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων πέντε εβδομάδων.

Η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού τίτλου αυξήθηκε σχεδόν σε υψηλά μήνα σήμερα, ενώ οδεύει προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό της από τον Ιανουάριο και μετά. Η απόδοση διαμορφώνεται στο 2,893%.

Οι αναλυτές εξηγούν πως η αναβίωση της αβεβαιότητας γύρω από το outlook της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει περιορίσει την ελκυστικότητα των ομολόγων του Νότου, που ωφελείται περισσότερο από την τόνωση της ΕΚΤ.

Η απόδοση του γερμανικού Bund διαμορφώνεται στο 0,399%, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς χρέους στο 2,1120%, του ισπανικού 10ετούς τίτλου στο 1,501% και του γαλλικού στο 0,7203%.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς βρίσκεται στο 5,566% από 5,55% εχθές, ενώ του διετούς τίτλου σε 3,184% από 2,17% εχθές. Σχεδόν αμετάβλητη η απόδοση του πενταετούς χρέους, στο 4,638% από 4,64%.

Οι επενδυτές περιμένουν τις ομιλίες των κεντρικών τραπεζιτών σήμερα, από το οικονομικό συμπόσιο στο Τζάκσον Χόουλ, σε αναζήτηση ενδείξεων για τις μελλοντικές κινήσεις των κεντρικών τραπεζών. Η Τζάνετ Γέλεν θα απευθύνει ομιλία στις 16:00 ώρα Ελλάδος, ενώ ο Μάριο Ντράγκι θα μιλήσει στις 21:00 το βράδυ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v