Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ήπιες μεταβολές στην αγορά ομολόγων

Μικρή "ανάσα" στα ομόλογα του Νότου από το δημοσίευμα της Bild περί στροφής Σόιμπλε στο θέμα της μεταφοράς πόρων από τις πιο εύπορες προς τις πιο φτωχές χώρες της ευρωζώνης. Η προσοχή στραμμένη στο Jackson Hole.

Σταθεροποιητική εικόνα στην αγορά των ευρωπαϊκών ομολόγων, μετά το δημοσίευμα της Bild που φέρει τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να προετοιμάζει πρόταση που θα επιτρέπει στις χώρες του Νότου να έχουν πρόσβαση στους πόρους του ESM για επενδύσεις σε περιόδους κρίσης.

Αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία της Bild, θα σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στάσης από τον Γερμανό υπουργό, που μέχρι τώρα ήταν αντίθετος στις μεταφορές πόρων από τις πιο εύπορες προς τις πιο φτωχές χώρες της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund κινείται στο 0,41%, του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 2,16%, του ισπανικού στο 1,49% και του πορτογαλικού στο 2,81%.

Σε λίγο χαμηλότερο επίπεδο τα yields των ελληνικών ομολόγων, με του 10ετούς να διαμορφώνεται στο 5,57%, του 5ετούς στο 4,65% και του 2ετούς στο 3,2%.

Λίγο νωρίτερα, μιλώντας από τη Γερμανία, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, χαρακτήρισε επιτυχημένη την «ανορθόδοξη» νομισματική πολιτική στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, τονίζοντας όμως πως πρέπει οι κεντρικές τράπεζες να είναι προετοιμασμένες για νέες προκλήσεις. Ο κ. Ντράγκι απέφυγε, πάντως, να σχολιάσει το πώς και πότε μπορεί να περισταλεί το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Υπενθυμίζεται πως ο Μάριο Ντράγκι –όπως και η Τζάνετ Γέλεν- θα μιλήσει την Παρασκευή στη σύνοδο των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole στις ΗΠΑ, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως ούτε εκεί θα δώσει κάποιο guidance για τις επόμενες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v