Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπό πίεση τα ευρωπαϊκά ομόλογα

Την επίδραση των (άγνωστων ακόμα) πολιτικών του Τραμπ στην ΕΚΤ και τα ομόλογα της ευρωζώνης "ψάχνουν" οι επενδυτές. Υπό πίεση οι ιταλικοί τίτλοι εν όψει του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου.

Συνεχίζεται το «ξεπούλημα» στα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης με χαμηλότερη αξιολόγηση, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να κατανοήσουν τις επιπτώσεις που θα έχει για την Ευρώπη η εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ.

Από τη μια πλευρά η προοπτική για επεκτατικές πολιτικές και υψηλότερο πληθωρισμό έχουν δώσει ώθηση στις αποδόσεις των ομολόγων του αναπτυγμένου κόσμου, από την άλλη όμως ο αμερικανικός προστατευτισμός θα μπορούσε να βλάψει τις αναδυόμενες αγορές και τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης, σχολιάζουν αναλυτές.

Προσπαθούν, δε, να καταλάβουν τι θα σημάνουν αυτά για την πολιτική της ΕΚΤ, από την οποία έχουν ωφεληθεί κυρίως τα ομόλογα της ευρωπεριφέρειας.

Εν τω μεταξύ, υπό πίεση βρίσκονται τα ιταλικά ομόλογα εν όψει του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου, με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να μην είναι «καλές» για τον Ματέο Ρέντσι, οποίος έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο παραίτησης στην περίπτωση που οι Ιταλοί πουν «όχι» στη συνταγματική αναθεώρηση.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund κινείται στο 0,33%, του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 2,04%, του ισπανικού στο 1,52% και του πορτογαλικού στο 3,62%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 7,38%, του 5ετούς στο 7,54% και του 3ετούς στο 5,38%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v