Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό 8μήνου τα yields των ιταλικών ομολόγων

Ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ισπανία μετά από δέκα μήνες πολιτικού αδιεξόδου έστρεψε τα «φώτα» της αγοράς στην Ιταλία, με τους επενδυτές να ανησυχούν τόσο για τις μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό κλάδο της χώρας όσο και για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών ανεβαίνει το κόστος δανεισμού της Ιταλίας, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στα πολιτικά ρίσκα και τις μεταρρυθμίσεις του προβληματικού τραπεζικού τομέα της χώρας, καθώς καταλαγιάζουν κάπως οι ανησυχίες για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης με χαμηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση (όπως η Πορτογαλία).

Ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Ισπανία μετά από δέκα μήνες πολιτικού αδιεξόδου έστρεψε τα «φώτα» της αγοράς στην Ιταλία, προμηνύοντας ένα δύσκολο τελείωμα της χρονιάς για τη χώρα. Η διαφορά στα κόστη δανεισμού Ιταλίας-Ισπανίας, που θεωρείται ένας βασικός δείκτης πολιτικού ρίσκου, αυξήθηκε τη Δευτέρα στις 41,45 μ.β., το υψηλότερο επίπεδο από το 2012, ενώ σήμερα κινείται στις 39,5 μ.β.

Η ανησυχία αφορά το δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου για τη συνταγματική αναθεώρηση, καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι θα μπορούσε να χάσει.

Και καθώς υπάρχει αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών, για την κατεύθυνση της επόμενης απόφασης πολιτικής της ΕΚΤ, αλλά και για την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, ο χρόνος του Ιταλικού δημοψηφίσματος θα μπορούσε να μεγιστοποιήσει την αστάθεια στην αγορά.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,68%, του αντίστοιχου ισπανικού τίτλου στο 1,24%, του πορτογαλικού στο 3,31% και του 10ετούς γερμανικού bund στο 0,17%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κινείται στο 8,28%, του 5ετούς στο 8,54% και του 3ετούς στο 5,50%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v