Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιστρέφει η διάθεση για ρίσκο στις αγορές ομολόγων

Η χθεσινή συμφωνία-έκπληξη για περιορισμό της παραγωγής του ΟΠΕΚ οδηγεί υψηλότερα τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων. Επανέρχονται οι ανησυχίες για την πολιτική σταθερότητα στην Ισπανία.

Σε υψηλότερο επίπεδο κινούνται οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων, καθώς η απόφαση-έκπληξη του ΟΠΕΚ για περιορισμό της παραγωγής πετρελαίου έδωσε ώθηση όχι μόνο στις τιμές του πετρελαίου, αλλά και στην διάθεση για ρίσκο.

Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές εκτιμούν πως η ανοδική πίεση στις αποδόσεις θα είναι προσωρινή. «Ακόμα και αν υπάρξει άνοδος 5% στις τιμές του πετρελαίου, αυτό δεν θα πυροδοτήσει ισχυρή ανάκαμψη του πληθωρισμού και στα επίπεδα αυτά, η πετρελαϊκή παραγωγή παραμένει υψηλότερη από τη ζήτηση, άρα δεν είναι πιθανό να δούμε ένα μεγάλο ράλι στο πετρέλαιο», σχολίασε στο Reuters ο αναλυτής της BNP Paribas, Patrick Jacques.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund κινείται στο -0,12%, ενώ σε θετικό πεδίο επέστρεψε το yield του αντίστοιχου φινλανδικού τίτλου, στο +0,01%.

Εν τω μεταξύ, στο προσκήνιο επανέρχεται ο προβληματισμός για την πολιτική σταθερότητα στην Ισπανία, οδηγώντας υψηλότερα τις αποδόσεις των ισπανικών τίτλων.

Χθες υπήρξε μαζική παραίτηση ανώτατων στελεχών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, προκειμένου να αναγκάσουν τον ηγέτη του κόμματος να παραιτηθεί, ώστε να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο που έχει αφήσει τη χώρα χωρίς νέα κυβέρνηση εδώ και εννέα μήνες.

Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 0,92%, ενώ του ιταλικού κινείται στο 1,20% και του πορτογαλικού στο 3,30%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου διαμορφώνεται στο 8,24%, του 5ετούς στο 8,78% και του 3ετούς στο 6,13%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v