Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με το βλέμμα σε Yellen και Πορτογαλία η αγορά ομολόγων

Στο Jackson Hole στραμμένη σήμερα η προσοχή των επενδυτών της αγοράς ομολόγων, εν αναμονή ενδείξεων από την Janet Yellen για την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων. Στο επίκεντρο και η Πορτογαλία, μετά το σχέδιο της κυβέρνησης για ανακεφαλαιοποίηση της κρατικής τράπεζας CGD.

Σε λίγο υψηλότερο επίπεδο κινούνται οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης, με τους επενδυτές επιφυλακτικούς ενόψει της σημερινής ομιλίας της επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, η οποία ενδέχεται να βάλει τέλος στη συζήτηση ως προς το αν θα πρέπει να αναμένεται αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων πριν το τέλος του έτους.

Τα πρόσφατα ισχυρά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία έχουν ενθαρρύνει κάποιους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Fed να θεωρήσουν πως θα υπάρξει σύντομα αύξηση των επιτοκίων, σύμφωνα με το Reuters.

Η Fed αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μια δεκαετία τον Δεκέμβριο, όμως έκτοτε τα έχει διατηρήσει αμετάβλητα, εν μέσω ανησυχιών ότι οι εξελίξεις στο εξωτερικό και η αστάθεια στις χρηματαγορές στις ΗΠΑ ίσως βλάψουν την ανάπτυξη.

Η Yellen, η οποία μιλάει σήμερα στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) στο Jackson Hole, ίσως δώσει πιο σαφή ένδειξη ως προς τον χρόνο της όποιας νέας αύξησης των επιτοκίων.

Όπως σχολιάζει ο αναλυτής της Mizuho, Peter Chatwell, η σημασία της σημερινής ομιλίας δεν έχει να κάνει με τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των επιτοκίων, αλλά με τα όποια σχόλια γίνουν ως προς την αντίδραση της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας σε περίπτωση ύφεσης.

Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένει και η Πορτογαλία, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αποτιμήσουν τις επιπτώσεις της συμφωνίας Κομισιόν-πορτογαλικής κυβέρνησης για ανακεφαλαιοποίηση της κρατικής τράπεζας CGD.

Ο οίκος αξιολόγησης DBRS σχολίασε πως είναι δύσκολο να εκτιμηθεί η επίπτωση που θα έχει στην πιστοληπτική αξιολόγηση της Πορτογαλίας το σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της κρατικής τράπεζας CGD, μέχρις ότου αποσαφηνιστεί αν οι επενδυτές θα αγοράσουν το νέο χρέος στο οποίο βασίζεται το σχέδιο.

Όπως σημειώνει το Reuters, η άποψη της DBRS είναι ουσιαστικής σημασίας, καθώς είναι ο μόνος οίκος που εξακολουθεί να αξιολογεί την Πορτογαλία με BBB, επενδυτική βαθμίδα που επιτρέπει τη συμμετοχή των πορτογαλικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ. Ο οίκος διατηρεί «σταθερό» το outlook της οικονομίας, ωστόσο αυτό μπορεί να αλλάξει τον Οκτώβριο, οπότε θα επανεξετάσει τη στάση του.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund διαμορφώνεται στο -0,07%, του πορτογαλικού 10ετούς στο 3%, του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 1,14% και του ισπανικού στο 0,94%, ενώ το yield του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κινείται στο 8,16%, του 5ετούς στο 8,76% και του 3ετούς στο 7,37%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v