Λίγο υψηλότερα από το χαμηλό εβδομάδας κινείται η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον PMI στις χώρες της ευρωζώνης, που έδειξαν πως η γαλλική και η γερμανική οικονομία είναι ανθεκτικές έναντι του Brexit.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα, στοιχεία όπως τα PMI αποτελούν μια καλή ένδειξη για το πώς θα αντιδράσει η ευρωζώνη στην έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Εν τω μεταξύ, η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στις ΗΠΑ, όπου την Παρασκευή θα μιλήσει η επικεφαλής της Fed, η οποία εκτιμάται ότι θα σηματοδοτήσει την ετοιμότητα της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας για αύξηση των επιτοκίων.
Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund διαμορφώνεται στο -0,08%, του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 1,15%, του ισπανικού στο 0,96%.
Προβληματισμός ωστόσο επικρατεί στο μέτωπο των πορτογαλικών ομολόγων, οι αποδόσεις των οποίων ανέβηκαν και πάλι σήμερα, φτάνοντας το 3,13 (10ετές). Πρόκειται για το χειρότερο σερί υποχώρησης των (αντιστρόφως κινούμενων) τιμών τις τελευταίες 13 εβδομάδες. Πυροδοτήθηκε μετά τα σχόλια της προηγούμενης εβδομάδας από τον οίκο αξιολόγησης DBRS, ότι τα προβλήματα συσσωρεύονται στην οικονομία της χώρας. Ο DBRS είναι ο μόνος που διατηρεί την αξιολόγηση της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα, επιτρέποντας στην ΕΚΤ να αγοράζει ομόλογα στο πλαίσιο του QE.
«Δεδομένων των σχολίων υπάρχει ξεκάθαρα κίνδυνος να υποβαθμιστεί το χρέος της πορτογαλικής κυβέρνησης», υποστηρίζει ο Jack Allen της Capital Economics.
Την ίδια ώρα, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κινείται στο 8,15%, του 5ετούς στο 8,62% και του 3ετούς στο 7,02%.