Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η γερμανική απόφαση για το ΟΜΤ «δοκιμάζει» την αγορά ομολόγων

Η απόφαση του γερμανικού ανώτατου δικαστηρίου για το ΟΜΤ στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, δυο ημέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα στη Βρετανία.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας αναφορικά με τη νομιμότητα του προγράμματος ΟΜΤ της ΕΚΤ βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών στην αγορά ομολόγων.

Το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας αποφάσισε να δώσει το "πράσινο φως" για το πρόγραμμα, σημειώνοντας ωστόσο πως η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας μπορεί να συμμετέχει στο ΟΜΤ μόνο αν ο όγκος των αγορών ομολόγων είναι περιορισμένος και οι αγορές αυτές δεν έχουν προ-ανακοινωθεί.

Η απόφαση αυτή έρχεται την ώρα που η αγορά προετοιμάζεται για τις επιπτώσεις του βρετανικού δημοψηφίσματος της Πέμπτης. Οι επενδυτές εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα κινηθεί ώστε να αποτρέψει μια μεγάλη μεταβλητότητα στην περίπτωση που αποφασιστεί Brexit και έτσι μια απόφαση που θα «έδενε» τα χέρια της θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund διαμορφώνεται στο 0,062%, του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 1,37%, του ισπανικού στο 1,49% και του πορτογαλικού στο 3,16%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κινείται στο 7,88%, του 5ετούς στο 9,05% και του 3ετούς στο 8,92%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v