Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιορίζεται η διάθεση για ρίσκο στις αγορές ομολόγων

Το δημοψήφισμα για το Brexit, οι εκλογές σε Ιταλία και Ισπανία αλλά και το θέμα της Ελλάδας, καθιστούν επιφυλακτικούς τους επενδυτές. Η προσοχή στραμμένη στη συνεδρίαση της ΕΚΤ, στο επίκεντρο της οποίας αναμένεται να βρεθεί και η Ελλάδα.

Το επερχόμενο δημοψήφισμα για την παραμονή (ή όχι) της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνδυασμό με τις δημοτικές εκλογές στην Ιταλία αυτό το Σαββατοκύριακο, τη συνεδρίαση της Fed στα μέσα Ιουνίου, τις εκλογές στην Ισπανία στις 26 Ιουνίου, αλλά και τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, περιορίζουν τη διάθεση των επενδυτών για ρίσκο, με αποτέλεσμα να στρέφονται στην «ασφάλεια» των γερμανικών ομολόγων.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως η Ελλάδα παραμένει πηγή αστάθειας για την αγορά, καθώς, ενώ η χώρα και οι πιστωτές της ολοκλήρωσαν το μεγαλύτερο μέρος των διαπραγματεύσεων για τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, ωστόσο υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που δεν έχουν ακόμα επιλυθεί.

Μάλιστα, η Ελλάδα αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της αυριανής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς η πρόοδος που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στις διαπραγματεύσεις Αθήνας-πιστωτών προκάλεσε συζητήσεις για πιθανή επαναφορά του waiver για τα ελληνικά ομόλογα, που θα μπορούσε να φέρει φθηνότερη χρηματοδότηση για τις ελληνικές τράπεζες.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 7,28%, του 5ετούς στο 7,54% και του 3ετούς στο 7,32%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund υποχωρεί στο 0,13%, του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου κινείται στο 1,38%, του ισπανικού στο 1,49% και του πορτογαλικού στο 3,08%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v