Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλότερα οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων

Οι ανακοινώσεις της Fed οδήγησαν υψηλότερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, κάτι που περιπλέκει την προσπάθεια της ΕΚΤ να δώσει ώθηση στην οικονομία της ευρωζώνης, καθώς η ενίσχυση του ευρώ σημαίνει φθηνότερες εισαγωγές –κάτι που επιβαρύνει τον πληθωρισμό.

Σε χαμηλότερο επίπεδο υποχωρούν οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων, μετά την ανακοίνωση της Fed η οποία μείωσε τον αριθμό των αυξήσεων επιτοκίων της για φέτος, κάτι που ενδεχομένως θα προκαλέσει περισσότερους «πονοκεφάλους» στην ΕΚΤ, μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της περαιτέρω χαλάρωσης της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής.

Η Fed διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της και άφησε να εννοηθεί πως η μέτρια οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και η ισχυρή ανάπτυξη της απασχόλησης θα της επιτρέψουν να περιορίσει περαιτέρω τη νομισματική της πολιτικής φέτος.

Οι ανακοινώσεις αυτές ώθησαν υψηλότερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα να περιπλέκεται η προσπάθεια της ΕΚΤ να δώσει ώθηση στην οικονομία της ευρωζώνης, καθώς η ενίσχυση του ευρώ σημαίνει φθηνότερες εισαγωγές –κάτι που επιβαρύνει τον πληθωρισμό.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund υποχωρεί στο 0,24%, του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 1,27%, του ισπανικού στο 1,44% και του πορτογαλικού στο 2,71%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 8,89%, του 5ετούς στο 9,36% και του 3ετούς στο 9,67%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v