Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαμηλότερα οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων

Οι αποδόσεις των ομολόγων τους τελευταίους οκτώ μήνες παρακολουθούν στενά την πορεία των πετρελαϊκών τιμών διότι επηρεάζουν τον πληθωρισμό, τον οποίον η ΕΚΤ προσπαθεί να αυξήσει.

Σε λίγο χαμηλότερο επίπεδο υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης, καθώς υπάρχουν ενδείξεις πως μια συμφωνία μεταξύ των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγικών χωρών για «πάγωμα» της παραγωγής τους δεν είναι σίγουρο ότι θα επιτευχθεί ή ότι θα βοηθήσει στην εξομάλυνση της αγοράς. Έτσι, οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στην προοπτική περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ τον επόμενο μήνα.

Χθες, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Βενεζουέλα συμφώνησαν να περιορίσουν την παραγωγή στα επίπεδα του Ιανουαρίου, ωστόσο το Ιράν δήλωσε πως θα συνεχίσει να αυξάνει την παραγωγή μέχρι να αγγίξει τα επίπεδα στα οποία βρίσκονταν πριν την επιβολή των κυρώσεων από τη Δύση.

Οι αποδόσεις των ομολόγων τους τελευταίους οκτώ μήνες παρακολουθούν στενά την πορεία των πετρελαϊκών τιμών διότι επηρεάζουν τον πληθωρισμό, τον οποίον η ΕΚΤ προσπαθεί να αυξήσει.

Οι αγορές ήδη ετοιμάζονται για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ τον επόμενο μήνα, ενώ στα «χαρτιά» βρίσκεται επίσης επέκταση ή παράταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, έχει ήδη πει πως είναι έτοιμος να χαλαρώσει την πολιτική αν οι αναταράξεις στις αγορές ή οι χαμηλές τιμές ενέργειας μειώσουν τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό, ωστόσο άλλα στελέχη της Τράπεζας προσπαθούν να μην δημιουργούνται μεγάλες προσδοκίες για τις κινήσεις της ΕΚΤ.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 0,25%, του ιταλικού στο 1,60%, του πορτογαλικού στο 3,48% και του ισπανικού στο 1,74%, ενώ η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου κινείται στο 11,26%, του 5ετούς στο 13,60% και του 3ετούς στο 12,88%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v