Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλό 10μήνου η απόδοση του bund

Μαζική στροφή επενδυτών σε ομόλογα, λόγω των ανησυχιών για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος. Σε χαμηλά πολλών μηνών οι αποδόσεις των γερμανικών, γαλλικών, ολλανδικών, αυστριακών και φινλανδικών 10ετών τίτλων. Άνω του 4% η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς.

Οι ανησυχίες για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας και την ευρωστία του τραπεζικού συστήματος -ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού- οδηγούν μαζικά τους επενδυτές στην αναζήτηση "ασφαλών καταφυγίων" όπως τα ομόλογα. 

Χθες η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, εμφανίστηκε πιο επιφυλακτική για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι η αναταραχή στις διεθνείς αγορές μπορεί να επηρεάσει την πορεία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής. Αναλυτές εκτιμούν πως αυτό σημαίνει ότι είναι απίθανο να υπάρξει αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων των Μάρτιο, ωστόσο δεν αποκλείεται κάποια αύξηση αργότερα φέτος.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2015, στο 0,17%, ενώ σε χαμηλά τουλάχιστον εννέα μηνών κινούνται οι αποδόσεις των γαλλικών, ολλανδικών, αυστριακών και φινλανδικών 10ετών τίτλων. 

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικού τίτλου ξεπερνά για πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2014 το 4%. Του ιταλικού 10ετούς τίτλου η απόδοση διαμορφώνεται στο 1,69% και του ισπανικού στο 1,78%, ενώ η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κινείται στο 11,59%, του 5ετούς στο 14,62% κα του 3ετούς στο 14,65%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v