Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μηνιαίες απώλειες για τα ευρωπαϊκά ομόλογα

Έχοντας αποδώσει 3% στο τρίμηνο έως τον Νοέμβριο, οι κρατικοί τίτλοι της ευρωζώνης έχουν έκτοτε υποχωρήσει κατά 0,9%, κάτι που αντανακλά την αποτυχία του προέδρου της ΕΚΤ να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των επενδυτών. Από την αρχή του έτους, πάντως, τα yields έχουν αυξηθεί κατά 1,9%.

Οι επενδυτές στα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης ετοιμάζονται να υποστούν την πρώτη μηνιαία απώλειά τους από τον Αύγουστο, καθώς τα «στοιχήματα» για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ ήταν μάλλον πολύ αισιόδοξα και δεν ικανοποιήθηκαν από τις αποφάσεις του Μάριο Ντράγκι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, έχοντας αποδώσει 3% στο τρίμηνο έως τον Νοέμβριο, οι κρατικοί τίτλοι της ευρωζώνης έχουν έκτοτε υποχωρήσει κατά 0,9%, κάτι που αντανακλά την αποτυχία του προέδρου της ΕΚΤ να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των επενδυτών, αφού τελικά δεν έκανε την «έκπληξη» και μείωσε τα επιτόκια καταθέσεων στο -0,3%, όσο περίμενε η αγορά, ενώ δεν προχώρησε σε αύξηση του μηνιαίου ορίου αγοράς ομολόγων.

Το κλίμα επιβαρύνθηκε τόσο από τη δήλωση του Ντράγκι στις 14 Δεκεμβρίου ότι το τρέχον πρόγραμμα θα είναι αρκετό για να επιστρέψει ο πληθωρισμός προς τον στόχο που έχει τεθεί, όσο και από την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μία δεκαετία.

Πάντως, τα ομόλογα της ευρωζώνης έχουν αποδόσει 1,9% από την αρχή του έτους, έναντι του 13% κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund κινείται αυτήν την ώρα στο 0,61%, του ισπανικού 10ετούς τίτλου σταθεροποιείται μετά από δυο ημέρες ανόδου στο 1,83%, του ιταλικού κινείται στο 1,65% και του πορτογαλικού στο 2,55%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 8,33%, του 5ετούς στο 7,70% και του 3ετούς στο 7,64%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v