Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλότερα οι αποδόσεις των ομολόγων μετά τη Fed

Στροφή των επενδυτών σε μετοχές μετά τα πρακτικά της Fed. Παραμένει κάτω του 8% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου.

Λίγο υψηλότερα διαμορφώνεται η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund, καθώς οι επενδυτές έδειξαν να προτιμούν τις μετοχές μετά τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της Fed, ενώ κάτω του 8% παραμένει η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου.

Όπως προέκυψε από τα πρακτικά της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, η Fed θεωρούσε στην τελευταία της συνεδρίαση ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται κοντά σε επίπεδο που δικαιολογεί μια αύξηση επιτοκίων, όμως αποφάσισε ότι θα ήταν σοφότερο να περιμένει να δει αποδείξεις ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας δεν εκτροχιάζει την οικονομία των ΗΠΑ.

Παράλληλα, τα πρακτικά της ΕΚΤ έδειξαν πως οι νομοθέτες προειδοποιήθηκαν για τους κινδύνους που προέρχονται από τις αναδυόμενες αγορές. Σημειώνεται ότι τον τελευταίο μήνα έχουν αυξηθεί οι προσδοκίες για επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Η ανάκαμψη στις τιμές των εμπορευμάτων και της ενέργειας -που οδηγούσαν χαμηλότερα το τελευταίο διάστημα τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων καθώς αποδυνάμωναν τις προοπτικές του πληθωρισμού- συμβάλει και αυτή στην μικρή άνοδο των yields στην ευρωζώνη.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund διαμορφώνεται στο 0,60%, του ιταλικού 10ετούς ομολόγου στο 1,67%, του ισπανικού στο 1,82% και του πορτογαλικού στο 2,36%, ενώ η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου κινείται στο 7,83%, του 5ετούς στο 8,34% και του 3ετούς στο 8,80%.

Σημειώνεται πως αν και η χαλαρή νομισματική πολιτική συνήθως λειτουργεί υποστηρικτικά προς τις τιμές των ομολόγων, ωστόσο οι αποδόσεις των bunds έχουν κινηθεί χαμηλότερα από το 0,5% μόνο μια φορά από τον Ιούνιο. Πολλοί "παίκτες" της αγοράς ομολόγων τηρούν επιφυλακτική στάση μετά τις απώλειες που υπέστησαν από την ταχεία ανάκαμψη των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων από τα σχεδόν μηδενικά επίπεδα του Μαΐου. 

Όταν οι αποδόσεις είναι τόσο χαμηλά, μια αύξηση λίγων μόνο μονάδων βάσης μπορεί να προκαλέσει τεράστιες απώλειες στους επενδυτές, καθώς χάνουν την προστασία των πληρωμών των κουπονιών, που και αυτές βρίσκονται κοντά στο μηδέν. 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v