Δήλωση OPEC ”ρίχνει” το πετρέλαιο από τα 58 δολ.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν μετά την αναρρίχηση πάνω από τα 58 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά στην ιστορία χθες, καθώς ο OPEC δεσμεύθηκε ότι θα αξιοποιήσει την παραγωγική του δυνατότητα κατά 95%.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν μετά την αναρρίχηση πάνω από τα 58 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά στην ιστορία χθες, καθώς ο OPEC δεσμεύθηκε ότι θα αξιοποιήσει την παραγωγική του δυνατότητα σχεδόν στο έπακρο, ενώ και η Κομισιόν υποβάθμισε την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ευρωζώνης, υποδεικνύοντας λιγότερη κατανάλωση καυσίμων.

Το συμβόλαιο Μαΐου υποχωρεί 46 σεντς και κινείται στα 56,55 δολάρια ανά βαρέλι στις μετασυνεδριακές συναλλαγές στο Nymex. Χθες το συμβόλαιο αναρριχήθηκε ενδοσυνεδριακά έως τα 58,28 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τελικώς έκλεισε στα 57,01 δολάρια.

Ο OPEC ανακοίνωσε διά στόματος του υπουργού Ενέργειας της Ινδονησίας Purnomo Yusgiantoro ότι ενδέχεται να αυξήσει την παραγωγή στα 30 εκατ. βαρέλια την ημέρα ή το 95% της παραγωγικής δυνατότητας των μελών του.

Χθες, το καρτέλ είχε ανακοινώσει ότι είναι σε θέση να αυξήσει την ποσόστωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 10% από τα 27,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα στους ερχόμενους μήνες, για να αποτρέψει πλήγματα στην διεθνή οικονομία από την εκτίναξη των τιμών των καυσίμων.

Η ποσόστωση του καρτέλ είναι χαμηλότερη από την πραγματική προσφορά του, την οποία το Bloomberg υπολογίζει στα 29,85 εκατ. βαρέλια ημερησίως (τον Φεβρουάριο.)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v