Goldman: Στα 100 δολάρια θα φτάσει το πετρέλαιο!

Ενισχύονται οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, μετά την πρόβλεψη κορυφαίας επενδυτικής τράπεζες ότι οι τιμές του μαύρου χρυσού ενδέχεται να φτάσουν μέχρι τα 100 δολάρια.

Ενισχύονται οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, μετά την πρόβλεψη κορυφαίας επενδυτικής τράπεζες ότι οι τιμές του ”μαύρου χρυσού” θα φτάσουν μέχρι τα 100 δολάρια.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η αγορά πετρελαίου βρίσκεται στα πρώτα στάδια μιας ”σούπερ αύξησης”, η οποία μπορεί να οδηγήσει τις τιμές έως τα 105 δολάρια ανά βαρέλι.

Ο έγκριτος οίκος αναφέρει ότι η παγκόσμια ζήτηση, σε συνδυασμό με την ενδεχόμενη αστάθεια σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, έχει τη δυνατότητα να διογκώσει τις τιμές.

Το πετρέλαιο αντιδρά με άνοδο στα 55 δολάρια (+20 σεντς) στη Νέα Υόρκη και τα 54,65 δολάρια (+36 σεντς) στο Λονδίνο.

Να σημειωθεί ότι παράλληλα ο οίκος Merrill Lynch αύξησε τις προβλέψεις για τις τιμές του χαλκού, του αλουμινίου, του νικελίου και του ψευδάργυρου στα επόμενα τρία χρόνια.

Η Goldman αναφέρει ότι το σημερινό περιβάλλον που επικρατεί στις πετρελαϊκές αγορές ενθυμίζει τη δεκαετία του ’70, όταν οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν θεαματικά μετά το αραβικό εμπάργκο στους δυτικούς καταναλωτές το 1973 και στη συνέχεια μετά την ισλαμική επανάσταση στο Ιράν το 1979/80, την οποία ακολούθησε ο πόλεμος Ιράν-Ιράκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v