Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από τα 93 δολάρια το πετρέλαιο

Νευρικά κινήθηκαν οι αγορές εμπορευμάτων κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με το ενεργειακό μπλοκ να εμφανίζει μικτή εικόνα, την ώρα που τα μέταλλα δέχτηκαν σημαντικές πιέσεις.

Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος
Τμήμα Διεθνών Παραγώγων


Νευρικά κινήθηκαν οι αγορές εμπορευμάτων κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με το ενεργειακό μπλοκ να εμφανίζει μικτή εικόνα, την ώρα που τα μέταλλα δέχτηκαν σημαντικές πιέσεις.

Συγκεκριμένα, στο ενεργειακό μπλοκ, μετά την ανακοίνωση εκτεταμένης μείωσης στα αποθέματα του Light Crude Oil κατά 11εκ. βαρέλια η τιμή του συμβολαίου (Σειρά Φεβρουαρίου) έκλεισε την συνεδρίαση στα 93,09$/βαρέλι με κέρδη 0,15%, ενώ το εύρος διακύμανσης της συνεδρίασης ήταν μεταξύ 91,52-93,15$/βαρέλι. Στα προϊόντα η εικόνα ήταν περισσότερο συγκρατημένη, με το πετρέλαιο θέρμανσης (Συμβόλαιο Φεβρουαρίου) να τερματίζει στα 301,77cents/γαλόνι, με απώλειες 0,20%, ενώ η αντίστοιχη σειρά στην βενζίνη ολοκλήρωσε την εβδομάδα στα 276,43cents/γαλόνι με απώλειες 1,1%.

Στο μπλοκ των μετάλλων η εικόνα ήταν πτωτική, καθώς μετά την δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της FED διαμορφώθηκε η εντύπωση ότι η ασύστολη και ασύδοτη παροχή ρευστότητας στο σύστημα από την κεντρική τράπεζα των Η.Π.Α. συναντά αντιδράσεις.

Αποτέλεσμα ήταν να απομακρυνθούν οι ανησυχίες για ανυπολόγιστη αύξηση του πληθωρισμού, περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό την λάμψη των πολύτιμων μετάλλων.

Ειδικότερα, ο χρυσός (Συμβόλαιο Φεβρουαρίου) τερμάτισε την συνεδρίαση στα 1648,9$/ουγκιά, με απώλειες πλησίον του 2%, ενώ το εύρος της συνεδρίασης ήταν μεταξύ 1626-1664,5$/ουγκιά. Στο ασήμι (Συμβόλαιο Μαρτίου) η τιμή διαμορφώθηκε στα 29,946$/Ουγκιά, μετά από διακυμάνσεις ανάμεσα στα 29,24-30,30$/ουγκιά. Σημειώνεται ότι την ίδια ώρα το δολάριο πραγματοποιούσε διακυμάνσεις έναντι του ευρώ μεταξύ 1,3005-1,3100.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v