Νέο ρεκόρ πετρελαίου, στα ύψη ο χρυσός

Οι Αμερικανοί καταναλωτές πληρώνουν 44% περισσότερα απ’όσο πριν από ένα χρόνο για πετρέλαιο θέρμανσης, 30% για βενζίνη και 60% για φυσικό αέριο, ανακοίνωσε κορυφαίο ενεργειακό ινστιτούτο, την ώρα που οι τιμές του αργού εκτινάσσονται στη Νέα Υόρκη σε νέο ρεκόρ.

Οι Αμερικανοί καταναλωτές πληρώνουν 44% περισσότερα απ’όσο πριν από ένα χρόνο για πετρέλαιο θέρμανσης, 30% περισσότερα για βενζίνη και 60% περισσότερα για φυσικό αέριο, ανακοίνωσε κορυφαίο ενεργειακό ινστιτούτο, την ώρα που οι τιμές του αργού πετρελαίου εκτινάσσονται στη Νέα Υόρκη σε νέο ρεκόρ, πάνω από τα 55,50 δολάρια, προοιωνιζόμενες ακόμη υψηλότερο κόστος ενέργειας για τη συνέχεια.

Συνολικά, αναφέρει το Αμερικανικό Πετρελαϊκό Ινστιτούτο, οι Αμερικανοί θα πληρώσουν 10 δισ. δολάρια περισσότερα για να θερμάνουν το σπίτι τους φέτος το χειμώνα και οι επιπτώσεις αυτής της εκτίναξης του κόστους θα διαχυθούν σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας, επιβαρύνοντας ακόμη και τις αποφάσεις των ψηφοφόρων στις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

Οι τιμές του πετρελαίου διατηρούν και σήμερα ανοδική πορεία, καθώς απειλείται διακοπή της παραγωγής της Νορβηγίας, της τρίτης ισχυρότερης εξαγωγέως στον κόσμο, εξαιτίας του λοκ-άουτ της ενώσεως ιδιοκτητών τάνκερ.

Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου του αργού στη Νέα Υόρκη εκτινάχθηκε την Παρασκευή έως τα 55,57 δολάρια ανά βαρέλι, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη διαπραγμάτευσης των συμβολαίων και κινείται στις μετασυνεδριακές ηλεκτρονικές συναλλαγές 90 σεντς υψηλότερα, στα 55,67 δολάρια ανά βαρέλι.

Στην εκτίναξη των τιμών συμβάλλει η πρόβλεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας ότι η κατανάλωση πετρελαίου στην Κίνα θα εκτιναχθεί 15% στα 6,3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κατά τη φετινή χρονιά, επιτείνοντας τις ανησυχίες για ελλείψεις στην προσφορά καυσίμων.

Η Ένωση Ιδιοκτητών Δεξαμενόπλοιων της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε λοκ-άουτ από τις 8 Νοεμβρίου, προκειμένου να αντιδράσει σε διαμάχη με εργαζομένους η οποία έχει οδηγήσει σε διακοπή κάθε νέας εξόρυξης εδώ και τρεις μήνες.

Μέσα στο περιβάλλον πτώσης του δολαρίου και εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου, το ”καταφύγιο” του χρυσού ευνοήθηκε αισθητά και το κίτρινο μέταλλο εκτινάχθηκε με το ξεκίνημα των σημερινών συναλλαγών στα υψηλότερα επίπεδα έξι μηνών, κερδίζοντας 5 δολάρια σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Το μέταλλο εκτινάχθηκε το πρωί στο Λονδίνο μέχρι τα 429,50 δολάρια πριν υποχωρήσει ελαφρώς για να κινείται το μεσημέρι στα 428 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v