Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Βουτιά" 5% για το πετρέλαιο στα 91 δολάρια

Διαστάσεις sell off έλαβε το απόγευμα, λίγο μετά το άνοιγμα των χρηματιστηρίων στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού η πίεση που ασκήθηκε στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε όλες σχεδόν τις κύριες κατηγορίες εμπορευμάτων.

Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος
Τμήμα Διεθνών Παραγώγων
Μέλος του Ομίλου της ΜΡB

Διαστάσεις sell off έλαβε το απόγευμα, λίγο μετά το άνοιγμα των χρηματιστηρίων στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού η πίεση που ασκήθηκε στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε όλες σχεδόν τις κύριες κατηγορίες εμπορευμάτων, με το πετρέλαιο και τα πολύτιμα μέταλλα να υποχωρούν έντονα αναζητώντας στήριξη σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) για απελευθέρωση αποθεμάτων πετρελαίου από τα στρατηγικά αποθέματα στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου στο Παρίσι, οδήγησε τα συμβόλαια στο αμερικανικό αργό κάτω από τα $90 το βαρέλι με απώλειες σχεδόν $6 από το χθεσινό κλείσιμο, ενώ οι δραματικές διαστάσεις που λάμβαναν οι ρευστοποιήσεις long θέσεων στην ενέργεια διαχύθηκαν και στα πολύτιμα μέταλλα, με το χρυσό να υποχωρεί βίαια έως τα $1515 ανά ουγκιά.

Τελικά, στο petroleum complex, με το πέρας του floor trading στο χρηματιστήριο Nymex της Νέας Υόρκης, το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης παράδοσης Ιουλίου (light crude oil) διαπραγματευόταν στα $91.05 /βαρέλι, με ημερήσια πτώση της τάξεως του 4.6% και χαμηλό στα $89.69, ενώ παραπλήσιες ήταν οι απώλειες για τα προϊόντα, με το πετρέλαιο θέρμανσης (σειρά Ιουλίου’11) να διαμορφώνεται στα $2.787/γαλόνι (-5.7%) και την αντίστοιχη σειρά για τη βενζίνη (RBOB Gasoline) να υποχωρεί στα $2.84 το γαλόνι (-4.4%).

Στο μπλοκ των πολύτιμων μετάλλων, εξάλλου, η εικόνα ήταν έντονα αρνητική, με το δίδυμο χρυσού-αργύρου να κλείνει με σοβαρές απώλειες. Συγκεκριμένα, το κίτρινο μέταλλο (σειρά Αυγ.’11) τερμάτισε το floor trading στα $1520.5 ανά ουγκιά, με απώλειες 2.2%, την ώρα που το ασήμι (σειρά Ιουλίου) διαμορφωνόταν στα $35.002/ουγκιά, με απώλειες κοντά στο 5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v