Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα $112/βαρέλι πλησιάζει το brent

Τα 112 δολ./βαρέλι πλησιάζει η τιμή του brent, καθώς μέλη του ΟPEC δηλώνουν έτοιμα να καλύψουν το κενό των εξαγωγών της Λιβύης, ενώ τα πετρελαϊκά αποθέματα των ΗΠΑ αποδεικνύονται υψηλότερα των προσδοκιών.

Πτωτικά για τρίτη συνεχή συνεδρίαση κινείται η τιμή του πετρελαίου brent, πλησιάζοντας τα 112 δολ./βαρέλι, καθώς μέλη του ΟPEC δηλώνουν έτοιμα να καλύψουν το κενό των εξαγωγών της Λιβύης, ενώ τα πετρελαϊκά αποθέματα των ΗΠΑ αποδεικνύονται υψηλότερα των προσδοκιών.

Συγκεκριμένα, η τιμή του πετρελαίου brent για τα συμβόλαια Απριλίου υποχώρησε στα 112,20 δολ./βαρέλι, μειωμένη κατά 86 σεντς. Από το υψηλό δυόμισι ετών (120 δολ./βαρέλι), που άγγιξε στις 24 Φεβρουαρίου, η τιμή του brent καταγράφει υποχώρηση μεγαλύτερη από 7 δολάρια.
Οι αναλυτές επισημαίνουν πως εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα ως προς τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στη βόρεια Αφρική, αλλά επιμένουν στην πρόβλεψη περί υποχώρησης της τιμής στα 110 δολ./βαρέλι.

Το έναυσμα για την υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου δόθηκε από τη Σαουδική Αραβία, η οποία εκτιμάται ότι έχει ήδη αυξήσει την παραγωγή της στα 9 εκατ. βαρέλι ημερησίως, ξεπερνώντας τις ποσοστώσεις του ΟPEC κατά 1 εκατ. βαρέλια. "Έχουμε πλεονάζουσα ρευστότητα 3,5 εκατ. βαρελιών ημερησίως, η οποία θα μπορούσε να συμβάλει στο να καλυφθεί οποιοδήποτε κενό", δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας κ. Αλί αλ - Ναΐμι.

Δημοσίευμα των "Financial Times", παράλληλα, αποκαλύπτει ότι ανάλογη κίνηση για αύξηση της παραγωγής εξετάζουν και άλλα μέλη του ΟPEC, όπως το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Νιγηρία. Αυτό το επιβεβαίωσε και ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ.

Επιπλέον, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν την εβδομάδα που έληξε στις 4 Μαρτίου, στα 3,8 εκατ. βαρέλια, με βάση τα στοιχεία του American Petroleum Institute.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v