Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ημερήσια πτώση 2,1% για το πετρέλαιο στα $76,11

Συνεδρίαση για πολύ γερά νεύρα ήταν αυτή της Πέμπτης για τη διεθνή αγορά εμπορευμάτων, με τις δύο βασικές κατηγορίες (ενέργεια, μέταλλα) να παρουσιάζουν σημαντική συναλλακτική δραστηριότητα και να υφίστανται πιέσεις.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος
Τμήμα Διεθνών Παραγώγων
Μέλος του Ομίλου της ΜΡΒ


Συνεδρίαση για πολύ γερά νεύρα ήταν αυτή της Πέμπτης για τη διεθνή αγορά εμπορευμάτων, με τις δύο βασικές κατηγορίες (ενέργεια, μέταλλα) να παρουσιάζουν σημαντική συναλλακτική δραστηριότητα και να υφίστανται πιέσεις μέσα στο γενικότερο κλίμα ρευστοποιήσεων που επεκράτησε στις μετοχικές αγορές, μετά τη δημοσιοποίηση των προθέσεων του προέδρου Obama για το νέο πλαίσιο που θα διέπει το χρηματοοικονομικό κλάδο και ειδικότερα τις τράπεζες στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Οι traders παρακολούθησαν επιπλέον την κίνηση του δολαρίου στην αγορά συναλλάγματος, αλλά και την ανακοίνωση των εβδομαδιαίων αποθεμάτων από το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας, που ήταν προγραμματισμένη για την Πέμπτη αντί της Τετάρτης λόγω της αργίας της Δευτέρας (MLK).

Στο petroleum complex, το light crude oil (συμβόλαιο Φεβρουαρίου) έκλεισε το floor trading στα $76.11 (-2.1%), κοντά στα χαμηλά της συνεδρίασης που ήταν στα 75.66 $/βαρέλι, το πετρέλαιο θέρμανσης (συμβόλαιο Φεβρουαρίου) διαμορφώθηκε στα $198.55 cents/gallon με απώλειες 1.76% και η βενζίνη (συμβόλαιο Φεβρουαρίου) έκλεισε στα $198.64 cents/gallon με απώλειες 2.95%.

Σύμφωνα με το US DoE, υπήρξε μείωση των αποθεμάτων αργού κατά 471 χιλιάδες βαρέλια, ενώ οι αναλυτές περίμεναν αύξηση κατά 2.45 εκ. βαρέλια, ενώ μεικτή ήταν η εικόνα στα προϊόντα, καθώς τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 3.9 εκ. βαρέλια και αυτά των προϊόντων διύλισης μειώθηκαν κατά 3.2 εκ. βαρέλια, αμφότερα πολύ περισσότερο από αυτό που περίμενε κατά μέσο όρο η αγορά.

Αρνητικό ήταν εξάλλου το πρόσημο στην αγορά των πολύτιμων μετάλλων, με το χρυσό (συμβόλαιο Φεβρουαρίου) να τερματίζει το floor session στα 1103.2 $/oz με πτώση της τάξεως του 0.7% και ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα $1088 /oz, ενώ το ασήμι (συμβόλαιο Μαρτίου) έκλεισε την ίδια ώρα στα 17.51 $/oz με σημαντικές απώλειες άνω του 2%.

e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v