Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέο υψηλό ο χρυσός στα $1141,2/oz

Με τα πολύτιμα μέταλλα να συνεχίζουν να λάμπουν και το petroleum complex να ισορροπεί εντός του καλώς ορισμένου εύρους διαπραγμάτευσης, κύλησε η σημερινή συνεδρίαση στη διεθνή αγορά των εμπορευμάτων.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος
Τμήμα Διεθνών Παραγώγων
Μέλος του Ομίλου της ΜΡΒ


Με τα πολύτιμα μέταλλα να συνεχίζουν να λάμπουν (αν και στο κλείσιμο έχασαν σημαντικό μέρος των κερδών που κατέγραφαν μέχρι το πρώτο ήμισυ της συνεδρίασης) και το petroleum complex να ισορροπεί εντός του καλώς ορισμένου εύρους διαπραγμάτευσης, που έχει εδραιωθεί εδώ και αρκετές συνεδριάσεις, κύλησε η σημερινή συνεδρίαση στη διεθνή αγορά των εμπορευμάτων, με τους traders να παρακολουθούν μεταξύ άλλων την ενδυνάμωση του ευρώ στην αγορά συναλλάγματος και την ανακοίνωση των εβδομαδιαίων αποθεμάτων ενέργειας στις Η.Π.Α από το Υπουργείο Ενέργειας.

Ξεκινώντας από το πετρέλαιο, η σειρά παράδοσης Δεκεμβρίου ΄09 για το WTI crude τερμάτισε το floor session με κέρδη της τάξεως του 0.5%, στα $79.53 το βαρέλι, ενώ στα products η σειρά παράδοσης Δεκεμβρίου στη βενζίνη (RBOB Gasoline) έκλεισε στα $201.35 cents/γαλόνι (+0.43%) και αυτή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώθηκε στα $204.80 cents/γαλόνι (-0.51%).

Σύμφωνα με το US DoE, υπήρξε απρόσμενη μείωση των αποθεμάτων αργού κατά 887 χιλιάδες βαρέλια (οι αναλυτές περίμεναν αύξηση κατά 300 χιλιάδες), ενώ ακόμη μεγαλύτερη διαφοροποίηση από τις εκτιμήσεις των αναλυτών είχαν τα νούμερα για τη βενζίνη, με τα αποθέματα να μειώνονται απροσδόκητα κατά 1.7 εκατομμύρια βαρέλια έναντι εκτιμήσεων για οριακή μείωση κατά 25 χιλιάδες, ενώ στον αντίποδα, τα αποθέματα των προϊόντων διύλισης μειώθηκαν κατά 328 χιλιάδες βαρέλια αντί μεγαλύτερης μείωσης 850 χιλιάδων που περίμενε η αγορά.

Να σημειωθεί η μείωση της παραγωγικής δυναμικότητας των διυλιστηρίων κατά 0.49%.

Στο μπλοκ των πολύτιμων μετάλλων, εξάλλου, σε νέα ιστορικά υψηλά αναρριχήθηκαν τα συμβόλαια του χρυσού. Στην εκπνοή της συνεδρίασης στο Comex, η σειρά Δεκ.’09 για το κίτρινο μέταλλο διαμορφώθηκε στα $1141.2 ανά ουγκιά, με κέρδη της τάξεως του 0.2% και νέο ιστορικό υψηλό στα $1153.4 ανά ουγκιά.

Με οριακά κέρδη της τάξεως του 0.1% έκλεισαν τέλος τα futures στο ασήμι, με τη σειρά Δεκ.’09 να διαμορφώνεται στα $18.415 /ουγκιά έχοντας ωστόσο ανέβει μέχρι τα $18.855 (+2.55%), συνεχίζοντας να προσελκύει αγοραστές μετά την ανοδική διάσπαση των $18 /oz που έλαβε χώρα αυτή την εβδομάδα.

e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v