Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε νέο υψηλό ο χρυσός στα $1087,3/oz

Με το χρυσό να συνεχίζει να λάμπει και το petroleum complex να βρίσκεται σε θετικό έδαφος κύλησε η σημερινή συνεδρίαση στη διεθνή αγορά των εμπορευμάτων.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος
Τμήμα Διεθνών Παραγώγων
Μέλος του Ομίλου της ΜΡΒ


Με το χρυσό να συνεχίζει να λάμπει και το petroleum complex να βρίσκεται σε θετικό έδαφος κύλησε η σημερινή συνεδρίαση στη διεθνή αγορά των εμπορευμάτων, με τους traders να παρακολουθούν μεταξύ άλλων την ενδυνάμωση του ευρώ στην αγορά συναλλάγματος, την ανακοίνωση των αποθεμάτων ενέργειας στις Η.Π.Α, εν αναμονή και της δημοσιοποίησης του συνοδευτικού statement της Ομοσπονδιακής Τραπέζης (US Fed) που ακολουθεί την ανακοίνωση της απόφασης της επιτροπής FOMC για τα (αμετάβλητα) επιτόκια του πράσινου νομίσματος.

Ειδικότερα, η σειρά παράδοσης Δεκεμβρίου ΄09 για το Light crude oil τερμάτισε το floor session με κέρδη της τάξεως του 1%, στα $80.37 το βαρέλι, ενώ στα products η σειρά παράδοσης Δεκεμβρίου στη βενζίνη (RBOB Gasoline) έκλεισε στα $201.26 cents/γαλόνι (+1.2%) και αυτή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώθηκε στα $208.80 cents/γαλόνι (+0.8%).

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ (US DoE), υπήρξε απρόσμενη μείωση των αποθεμάτων αργού κατά σχεδόν 4 εκατομμύρια βαρέλια (οι αναλυτές περίμεναν αύξηση κατά 1.5 εκ), ενώ μικρότερες διαφοροποιήσεις από τις εκτιμήσεις των αναλυτών είχαν τα νούμερα για τα προϊόντα, με τα μεν αποθέματα βενζίνης να μειώνονται απροσδόκητα κατά 287 χιλιάδες βαρέλια έναντι εκτιμήσεων για μικρή αύξηση κατά 400 χιλιάδες, τα δε αποθέματα των προϊόντων διύλισης να μειώνονται κατά 378 χιλιάδες βαρέλια αντί μείωσης ενός εκατομμυρίου που περίμενε η αγορά. Να σημειωθεί η μείωση της παραγωγικής δυναμικότητας των διυλιστηρίων κατά 1.17%.

Στο μπλοκ των πολύτιμων μετάλλων, εξάλλου, σε νέα ιστορικά υψηλά αναρριχήθηκαν τα συμβόλαια του χρυσού, μετά τη χθεσινή ανοδική διάσπαση του επιπέδου των $1072 ανά ουγκιά και την κίνηση του μετάλλου σε αχαρτογράφητες περιοχές.

Στην εκπνοή της συνεδρίασης στο Comex, η σειρά Δεκ.’09 για το κίτρινο μέταλλο διαμορφώθηκε στα $1087.3 ανά ουγκιά, με κέρδη της τάξεως του 0.2% και ιστορικό υψηλό στα $1096.5 ανά ουγκιά.

Με κέρδη της τάξεως του 1% έκλεισαν τέλος τα futures στο ασήμι, με τη σειρά Δεκ.’09 να διαμορφώνεται στα $17.37 /ουγκιά, παραμένοντας ωστόσο σε αρκετή απόσταση από τα υψηλά έτους που είχαν καταγράψει, άνω των $18 /oz.

e-mail: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v