Τα αποθέματα των ΗΠΑ ”φρενάρουν” το πετρέλαιο

Υποχωρούν ελαφρώς οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου από το ζενίθ εξαμήνου στο οποίο είχαν εκτιναχθεί, ύστερα από τη μεγαλύτερη αύξηση σε διάστημα έντεκα μηνών που σημείωσαν τα αμερικανικά αποθέματα αργού.

Υποχωρούν ελαφρώς οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου από τα υψηλά εξαμήνου στο οποίο είχαν εκτιναχθεί, ύστερα από τη μεγαλύτερη αύξηση σε διάστημα έντεκα μηνών που σημείωσαν τα αμερικανικά αποθέματα αργού, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου (API).

Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του brent για συμβόλαια παράδοσης Μαίου υποχωρεί κατά 0,38% και διαμορφώνεται στα 27,28 δολάρια το βαρέλι. Η τιμή του brent, η οποία θεωρείται τιμή αναφοράς για την παγκόσμια αγορά, έχει από την αρχή του έτους σημειώσει αύξηση της τάξεως του 35%. Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, η τιμή του αργού για συμβόλαια πάραδοσης Μαίου υποχωρεί κατά 0,21% και διαμορφώνεται στα 27,50 δολάρια το βαρέλι.

Το API γνωστοποίησε ότι την προηγούμενη βδομάδα τα αμερικανικά διαθέσιμα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 2,1%, ανερχόμενα στα υψηλότερα επίπεδά τους από τον Απρίλιο του 2001 (322 εκατομμύρια βαρέλια). Η αύξηση των αμερικανικών διαθέσιμων αποθεμάτων αργού έρχεται τη στιγμή που χαλαρώνει η πειθαρχία των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ όσον αφορά τους περιορισμούς στην παραγωγή αργού του διεθνούς οργανισμού, που έχουν αποφασιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του έτους ο ΟΠΕΚ αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή του στα 27,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, στα χαμηλότερα δηλαδή επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας. Το Μάρτιο, οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ διοχέτευσαν στην αγορά συνολικά 25,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Η τιμή του χρυσού εξακολουθεί να διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα (304,75 δολάρια η ουγκιά), παρά το γεγονός ότι σημειώνει πτώση κατά 1,10%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v