Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος 2,6% για πετρέλαιο στα $43,15

Μικτή ήταν η εικόνα κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής στο petroleum complex, με την ανακοίνωση των εβδομαδιαίων αποθεμάτων ενέργειας από το US Department of Energy να εκλαμβάνεται ως bearish για τα προϊόντα.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος
Τμήμα Διεθνών Παραγώγων
Μέλος του ομίλου της MPB

Μικτή ήταν η εικόνα
κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής στο petroleum complex, με την ανακοίνωση των εβδομαδιαίων αποθεμάτων ενέργειας από το US Department of Energy να εκλαμβάνεται ως bearish για τα προϊόντα, ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης που συμπεριλαμβάνεται στην κατηγορία των διυλισμένων τα οποία και αυξήθηκαν απροσδόκητα την εβδομάδα που τελείωσε στις 5 Δεκεμβρίου και στον αντίποδα, τη φημολογία που διαχύθηκε στην αγορά στα μέσα της συνεδρίασης περί της πρόθεσης του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας για δραστική μείωση της παραγωγής τον Ιανουάριο να ωθεί σημαντικά υψηλότερα την τιμή του αργού, συμπαρασύροντας και τα products σε απόσταση ...ασφαλείας από τα ενδοσυνεδριακά χαμηλά τους.

Τελικά βρέθηκε η «χρυσή τομή», με το Light crude oil (συμβόλαιο Ιανουαρίου) να τερματίζει τη συνεδρίαση στα 43.15 $/βαρέλι, με κέρδη 2.6% και υψηλό ημέρας στα 46.17 $/βαρέλι (!).

Το πετρέλαιο θέρμανσης (συμβόλαιο Ιανουαρίου) έκλεισε με σημαντικές απώλειες 2.75% στα $139.75 cents/gallon, ενώ η βενζίνη κράτησε θετικό πρόσημο, στα $96 cents/gallon (+2.5%).

Σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας, τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 392 χιλιάδες βαρέλια, με τις εκτιμήσεις των διεθνών αναλυτών ενέργειας να κάνουν λόγο για άνοδο κατά 1.3 εκ. βαρέλια.

Η αρνητική έκπληξη ήρθε στα products: τα αποθέματα διυλισμένων προϊόντων σημείωσαν αύξηση κατά 5.6 εκ. βαρέλια με την αγορά να αναμένει μείωση κατά 1.5 εκ, ενώ τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 3.7 εκ. βαρέλια, με το consensus να περιμένει επίσης μείωση, κατά 400 χιλιάδες.

Στα πολύτιμα μέταλλα η εικόνα ήταν ιδιαίτερα θετική με σύμμαχο των bulls το ευρώ που υπερέβη τα 1.30 ως προς το αμερικανικό νόμισμα. Ο χρυσός (συμβόλαιο Φεβρουαρίου) έκλεισε στα 808.8 $/oz με εντυπωσιακά κέρδη της τάξεως του 4.5% και το ασήμι (συμβόλαιο Μαρτίου) διαμορφώθηκε στα 10.20 $/oz με κέρδη 3.7%.

e-mail address: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v