Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα $138,6 το πετρέλαιο με ημερήσια πτώση 4,5%

Στα 138,69 δολάρια το βαρέλι έκλεισε η τιμή του πετρελαίου, με ημερήσια πτώση 4,5%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση σε διάστημα 17 ετών. "Παρέδωσε" τα ημερήσια κέρδη ο χρυσός.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος
Τμήμα Διεθνών Παραγώγων
Μέλος του ομίλου της MPB


Έντονα πτωτικές τάσεις εκδηλώθηκαν δύο ώρες μετά το άνοιγμα της συνεδρίασης στο floor του χρηματιστηρίου Nymex της Νέας Υόρκης σε ολόκληρο το energy complex, με τα συμβόλαια στο αργό, τα προϊόντα και το φυσικό αέριο να τερματίζουν στο «βαθύ κόκκινο».

Το ξεπούλημα ξεκίνησε όταν ο αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους επεσήμανε ότι η άνοδος του πετρελαίου οφείλεται περισσότερο στα θεμελιώδη δεδομένα της αγοράς και λιγότερο στη δράση κερδοσκοπικών κεφαλαίων, δήλωση η οποία «παίχτηκε» ανάποδα από τους traders.

Στην εξαμηνιαία κατάθεση του νωρίτερα, ο επικεφαλής της US Fed, Ben Bernanke, υποστήριξε ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος σε συνδυασμό με την πιστωτική κρίση αποτελούν βαρίδια για την οικονομία των ΗΠΑ, εκτίμηση η οποία ερμηνεύτηκε ως οιωνός μειούμενης ζήτησης τα ερχόμενα τρίμηνα.

Το πέρας του floor session στο Nymex βρήκε τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου στο Light Crude Oil στα $138.69 το βαρέλι, με πτώση της τάξεως του 4.5% και ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα $135.92 οπότε και οι απώλειες ξεπερνούσαν τα 9 δολάρια(!). Αντίστοιχη ήταν η εικόνα σε πετρέλαιο θέρμανσης, βενζίνη και φυσικό αέριο.

Στο μπλοκ των πολύτιμων μετάλλων, χρυσός και άργυρος ανταποκρίθηκαν συγκριτικά καλύτερα στις πιέσεις των πωλητών που εμφανίσθηκαν μόλις άρχισε η δριμεία υποχώρηση στο petroleum complex.

Συγκεκριμένα, η σειρά Αυγούστου στο χρυσό διαμορφώθηκε στα $977.5 /ουγκιά (+0.4%), δοκιμάζοντας δις το επίπεδο των $970, ενώ τα futures στο ασήμι για το Σεπτέμβριο τερμάτισαν τη συνεδρίαση στα $19.013 ανά ουγκιά, μειωμένα κατά 1.23%.

e-mail address: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v