Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 106,13 δολ. το πετρέλαιο με απώλειες 3,7%

Ημέρα με φοβερές συγκινήσεις για τις αγορές των εμπορευμάτων ήταν η εναρκτήρια της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδος, καθώς η παρέμβαση της Fed προκάλεσε εντυπωσιακές κινήσεις στις διεθνείς αγορές παραγώγων για τα commodities.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος
Τμήμα Διεθνών Παραγώγων
Μέλος του Ομίλου της MPB


Ημέρα με φοβερές συγκινήσεις για όσους παρακολουθούν από πολύ κοντά τις αγορές των εμπορευμάτων ήταν η εναρκτήρια της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδος, καθώς η Κυριακάτικη παρέμβαση της Ομοσπονδιακής Τραπέζης των Ηνωμένων Πολιτειών προκειμένου να βελτιώσει κι άλλο τη ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα προκάλεσε -από το άνοιγμα των αγορών τα ξημερώματα στην Ασία- εντυπωσιακές κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος και συνακόλουθα, στις διεθνείς αγορές παραγώγων για τα commodities.

Συγκεκριμένα, η αρχική αντίδραση του δολαρίου να σημειώσει νέο αρνητικό ρεκόρ σε σχέση με το ευρώ και το ελβετικό φράγκο, αλλά και νέο χαμηλό 12 ετών ως προς το ιαπωνικό νόμισμα, ώθησε σε νέο ρεκόρ στο ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου (WTI Crude παράδοσης Απριλίου στα $111.80 το βαρέλι), ενώ και ο χρυσός αναρριχήθηκε σε νέα υψηλά πολλών ετών, κινούμενος έως τα 1032.7 δολάρια η ουγκιά (spot).

Η συνέχεια ωστόσο ήταν πολύ διαφορετική στη συνεδρίαση που διεξήχθη στα αμερικανικά floors, αργότερα (το απόγευμα ώρα Ελλάδος). Η εξισορρόπηση των δυνάμεων στο forex, σε συνδυασμό με το γενικό deleveraging εξαιτίας των γενικότερων ρευστοποιήσεων λόγω προβλημάτων ρευστότητας, οδήγησε σε επιθετικό profit taking σε ολόκληρο το φάσμα του energy complex, με τα futures του αργού για τον Απρίλιο στο χρηματιστήριο Nymex της Νέας Υόρκης να υποχωρούν μεσούσης της συνεδρίασης έως τα $103.23 το βαρέλι (-6.33%), για να διαμορφωθούν τελικά στο κλείσιμο του floor session στα $106.13, με απώλειες της τάξεως του 3.7%.

Στα products, η σειρά παράδοσης Απριλίου του πετρελαίου θέρμανσης έφθασε μέχρι τα $319 cents το γαλόνι, για να διαμορφωθεί τελικά στο settlement στα $3.075, με απώλειες 2.27%, ενώ μεγαλύτερες ήταν οι πιέσεις στα συμβόλαια της βενζίνης (Gasoline RBOB παράδοσης Απριλίου) που υποχώρησαν κατά 6.6%, στα $251.20 cents/gallon. Στο βαθύ ...κόκκινο και το φυσικό αέριο, με τα futures παράδοσης Απριλίου να κλείνουν στα $9.197 /Mmbtu (-6.80%), επιστρέφοντας από το υψηλό των $10.103.

Στο μπλοκ των πολύτιμων μετάλλων, όπως προαναφέραμε ο χρυσός «χτύπησε» ενδοσυνεδριακά τα 1033.5 δολάρια ανά ουγκιά (νέο ρεκόρ για τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου), για να κλείσει στα 1002.6 $/oz, κρατώντας θετικό πρόσημο, στο +0.31%. Οι ρευστοποιήσεις από το υψηλό των $21.44 οδήγησαν το ασήμι μέχρι τα $19.80, για να διαμορφωθεί στο κλείσιμο του floor στα 20.30 $/oz, με απώλειες της τάξεως του 1.72% (σειρά λήξεως Μαίου). Σημαντική πτώση για το παλλάδιο, με τη σειρά του Ιουνίου να υποχωρεί στα $469.10 η ουγκιά, με πτώση 8.81%.

e-mail address: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v