Συνεχίζει τη διολίσθηση το πετρέλαιο, κούρσα για τον χρυσό

Στα 74 δολάρια γλιστρά το αμερικανικό αργό, στα $77 το Brent, λόγω χαμηλότερης ζήτησης εξ Ασίας. Στον αντίποδα, το κίτρινο μέταλλο χτυπά νέα ρεκόρ εκμεταλλευόμενο την αποδυνάμωση του δολαρίου.

Συνεχίζει τη διολίσθηση το πετρέλαιο, κούρσα για τον χρυσό

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού πετρελαίου υποχώρησαν σε περίπου 74 δολάρια το βαρέλι την Τρίτη, μετά τη βουτιά στην προηγούμενη συνεδρίαση εν μέσω ανησυχιών για τη ζήτηση στην Ασία και καθώς οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Μέση Ανατολή συνεχίζονται.

Στο Λονδίνο, η τιμή του συμβολαίου του πετρελαίου Brent παράδοσης Οκτωβρίου υποχωρεί 0,54% στα 77,24 δολάρια το βαρέλι.

Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του συμβολαίου της αμερικανικής ποικιλίας WTI παράδοσης Σεπτεμβρίου υποχωρεί 0,34% στα 74,12 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου έχουν υποχωρήσει 9,3% μέχρι στιγμής αυτό το τρίμηνο, ενώ το Brent υποχωρεί κατά 10,5%.

Μέσα στη φετινή τροχιά, το αμερικανικό αργό έχει σημειώσει άνοδο 3,2%, ενώ το Brent είναι σταθερό, με άνοδο μόλις 0,18%.

Συνεχίζει το ράλι ο χρυσός

Από την άλλη, οι τιμές του χρυσού συνέχισαν την πορεία προς νέα ρεκόρ, παραμένοντας σταθερά πάνω από το επίπεδο των 2.500 δολαρίων, με ώθηση από το ασθενέστερο δολάριο και την αυξανόμενη πεποίθηση των επενδυτών ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο.

Ο χρυσός στην αγορά spot σημείωσε άνοδο 0,1% στα 2.507,45 δολάρια ανά ουγγιά, αφού έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 2.531,60 δολαρίων νωρίτερα στη συνεδρίαση της Τρίτης. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού στις ΗΠΑ ενισχύονται 0,3% στα 2.549 δολάρια.

Ο δείκτης του δολαρίου βυθίστηκε σε χαμηλό επτά μηνών, καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό, ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών ομολόγων υποχώρησαν.

«Πρωταρχικοί μοχλοί ανατίμησης του χρυσού είναι η ζήτηση για χρηματοοικονομικές επενδύσεις, ιδιαίτερα στις αγορές ETF, το γενικό βελτιωμένο κλίμα, καθώς οι προσδοκίες χαλάρωσης από τη Fed», δήλωσε ο Aakash Doshi, επικεφαλής εμπορευμάτων στη Citi Research.

Ο χρυσός θα μπορούσε να φτάσει τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι τα μέσα του 2025, πρόσθεσε, χωρίς να παραβλέπεται ο ρόλος των γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο χρυσός, ο οποίος τείνει να ευδοκιμεί σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων, έχει αυξηθεί περισσότερο από 20% μέχρι στιγμής φέτος και οδεύει προς την καλύτερη χρονιά του από το 2020.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v