Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ημερήσιες απώλειες 0,94% για το αργό

Tα συμβόλαια του αργού σειράς Ιανουαρίου την τελευταία ώρα του trading υποχώρησαν και κάτω από τα 87 δολάρια, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 86.82 δολάρια, για να κλείσουν τελικά στα 87.49 δολάρια/βαρέλι, με απώλειες 0.94%.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος

Τμήμα Διεθνών Παραγώγων

Στη σημερινή τους συνεδρίαση στο Άμπου Ντάμπι τα μέλη του OPEC αποφάσισαν να κρατήσουν αμετάβλητη την παραγωγή πετρελαίου για την ώρα, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις της αγοράς τις τελευταίες ημέρες, δηλώνοντας ότι η προσφορά πετρελαίου είναι επαρκής και ότι τα αποθέματα του αργού βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Στη συνέχεια όμως της ημέρας η ανακοίνωση των εβδομαδιαίων αποθεμάτων από το αμερικανικό υπουργείο ενέργειας άλλαξε την εικόνα, καθώς ανακοινώθηκε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση στα αποθέματα του αργού και μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση στα αποθέματα των προϊόντων.

Να σημειωθεί ότι για μια ακόμα εβδομάδα αυξήθηκαν τα αποθέματα του αργού στο Cushing της Oklahoma (σταθμός φυσικής παράδοσης πετρελαίου για το Nymex), καθώς και ότι οι συμμετέχοντες στην αγορά θεώρησαν πιο σημαντική την αύξηση των αποθεμάτων στα προϊόντα, τα οποία χρησιμοποιούνται απευθείας από τους καταναλωτές.

Έτσι τα συμβόλαια του αργού σειράς Ιανουαρίου ενώ αρχικά ενισχύθηκαν και έφτασαν να διαπραγματεύονται έως και τα 90.39 δολάρια ενδοσυνεδριακά, στο ηλεκτρονικό session και στην αρχή της συνεδρίασης στο floor, στη συνέχεια άρχισαν να υποχωρούν και την τελευταία ώρα του trading υποχώρησαν και κάτω από τα 87 δολάρια, καταγράφοντας ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 86.82 δολάρια, για να κλείσουν τελικά στα 87.49 δολάρια/βαρέλι, με απώλειες 0.94%.

Απώλειες είχαμε και για τα προϊόντα, με το πετρέλαιο θέρμανσης να υποχωρεί κατά 0.90% και να κλείνει στα 248.93 cents/gallon (συμβόλαια Ιανουαρίου) και τη βενζίνη να υποχωρεί κατά 1.54% και να κλείνει στα 221.70 cents/gallon.

Ενίσχυση είχαμε για το φυσικό αέριο, τα συμβόλαια Ιανουαριού του οποίου έκλεισαν στα 7.185 $/MMBtu, με κέρδη της τάξεως του 0.42%.

Στα πολύτιμα μέταλλα σταθεροποιητική ήταν η σημερινή συνεδρίαση, όπου οι κινήσεις των νομισμάτων καθόρισαν το trading. Έτσι η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου λειτούργησε αρνητικά για τα μέταλλα σήμερα, οδηγώντας τα συμβόλαια τόσο του χρυσού όσο και του αργύρου να καταγράψουν νέα χαμηλά μετά τη λήξη του floor trading. Έτσι τα συμβόλαια Φεβρουαρίου του χρυσού έκλεισαν την ημέρα στα 803.7 δολάρια/ουγκιά, με απώλειες 0.48%, ενώ στο after market έφτασαν να διαπραγματεύονται έως και τα 797 δολάρια.

Τα futures του αργύρου (σειρά Μαρτίου) έκλεισαν στα 14.460 δολάρια/ουγκιά, αμετάβλητα για την ημέρα, ενώ στη συνέχεια συνεχίστηκαν οι πιέσεις και διαπραγματεύονταν στα 14.380 δολάρια/ουγκιά.

e-mail address: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v