Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό επταμήνου οι τιμές του πετρελαίου

Τα προβλήματα στην προμήθεια πετρελαίου από διάφορες περιοχές του κόσμου έχουν αφαιρέσει έως και 3,75 εκατ. βαρέλια ημερησίως από την παραγωγή, με αποτέλεσμα να εξαλείφεται ο υπερκορεσμός της αγοράς που είχε οδηγήσει σε μείωση των τιμών του πετρελαίου έως και κατά 70% από το 2014 μέχρι τις αρχές του 2016.

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2015 ενισχύονται οι τιμές του πετρελαίου, λόγω των προβλημάτων στην παραγωγή από τη Νιγηρία από τα αλλεπάλληλα σαμποτάζ, αλλά και μετά την «στροφή» στις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, η οποία λέει τώρα πως όχι μόνο έχει τελειώσει ο υπερκορεσμός, αλλά πλέον υπάρχει έλλειμμα.

Τα futures του αργού καταγράφουν άνοδο 1,77% στα 47,03 δολάρια το βαρέλι και του Brent 1,74% στα 48,66 δολάρια.

Σημειώνεται πως τα προβλήματα στην προμήθεια πετρελαίου από διάφορες περιοχές του κόσμου έχουν αφαιρέσει έως και 3,75 εκατ. βαρέλια ημερησίως από την παραγωγή, με αποτέλεσμα να εξαλείφεται ο υπερκορεσμός της αγοράς που είχε οδηγήσει σε μείωση των τιμών του πετρελαίου έως και κατά 70% από το 2014 μέχρι τις αρχές του 2016.

Η Goldman Sachs, η οποία από καιρό προειδοποιούσε για τον υπερκορεσμό της αγοράς και για κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου έως τα 20 δολάρια το βαρέλι, τώρα εκτιμά πως η αγορά πιθανότατα ήτα ελλειμματική τον Μάιο, τόσο λόγω της αυξημένης ζήτησης όσο και λόγω της απότομης πτώσης της παραγωγής.

Ωστόσο, προειδοποίησε πως η αγορά θα μπορούσε να γίνει και πάλι πλεονασματική το πρώτο εξάμηνο του 2017, καθώς οι τιμές γύρω στα 50 δολάρια το βαρέλι το β' εξάμηνο του 2016 θα οδηγήσουν σε αύξηση των δραστηριοτήτων εξόρυξης και παραγωγής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v