Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Περιορίζονται οι απώλειες για το πετρέλαιο

Σαουδική Αραβία και Ιράν "τορπίλισαν" τη συμφωνία για περιορισμό της παραγωγής πετρελαίου, αν και το Ιράν απευθύνει έκκληση για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις. Περιορίζονται κάπως οι απώλειες, μετά τη "βουτιά" άνω του 5% για τις τιμές του "μαύρου χρυσού".

Με πτώση που προς στιγμήν πέρασε και το 5% αντέδρασε η αγορά πετρελαίου στο «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων στην Ντόχα για περιορισμό της παραγωγής πετρελαίου, με τους αναλυτές μάλιστα να μιλούν για πλήγμα στην αξιοπιστία του ΟΠΕΚ.

Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων αποδίδεται στην ένταση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, καθώς το Ριάντ επέμεινε ότι στη συμφωνία πρέπει να συμμετέχει και το Ιράν, παρά το ότι η Τεχεράνη έχει εξ αρχής ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να μειώσει την παραγωγή του, αφού θέλει να φτάσει στα προ κυρώσεων επίπεδα.

Έτσι, ο πετρελαϊκός κλάδος φοβάται τώρα πως οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής που ελέγχονται από τα κράτη του ΟΠΕΚ θα κλιμακώσουν τη μάχη τους για αύξηση του μεριδίου αγοράς, προχωρώντας σε ακόμα μεγαλύτερες εκπτώσεις.

Πάντως, το Ιράν, μέσω του εκπροσώπου της χώρας στον ΟΠΕΚ, απηύθυνε έκκληση στους πετρελαιοπαραγωγούς να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για το «πάγωμα» της παραγωγής, αν και επιμένει πως το ίδιο δικαιολογείται να μην περιορίσει την δική του παραγωγή.

Τα futures του Brent υποχωρούν κατά 2,6% στα 41,97 δολάρια και του αμερικανικού αργού κατά 3,17% στα 39,08 δολάρια το βαρέλι, έχοντας νωρίτερα υποχωρήσει στα 40,89 και 38,27 δολάρια αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τους traders, η απεργία των εργαζομένων στον πετρελαϊκό τομέα του Κουβέιτ, που οδήγησε σε μείωση της παραγωγής της χώρας κατά περίπου 60%, αποτρέπει την διολίσθηση του Brent κάτω από τα 40 δολάρια το βαρέλι, ενώ η μείωση της αμερικανικής παραγωγής στα επίπεδα του 2009 αποτρέπει την περαιτέρω πτώση του αμερικανικού αργού.

Σημειώνεται πως οι τιμές του πετρελαίου έχουν καταγράψει πτώση έως και 70% από τα μέσα του 2014, καθώς οι παραγωγοί ρίχνουν καθημερινά στην αγορά 1 με 2 εκατ. βαρέλια περισσότερο από τη ζήτηση, με αποτέλεσμα η αγορά να είναι πλέον υπερκορεσμένη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v