Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοντά στα 80 δολ. παραμένει η τιμή του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν πλησίον του ρεκόρ των 80 δολαρίων ανά βαρέλι, καθώς όλα τα εμπορεύματα, από το σιτάρι έως τα μέταλλα, προσελκύουν τα επενδυτικά κεφάλαια και κινούνται σε επίπεδα-ρεκόρ.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν ελαφρώς, αλλά παραμένουν κοντά στο ιστορικό ρεκόρ της προηγούμενης συνεδρίασης των 80 δολαρίων ανά βαρέλι, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν την εξέλιξη τυφώνα που πλήττει τον Κόλπο του Μεξικού.

Στη Νέα Υόρκη το συμβόλαιο του ”μαύρου χρυσού” διαμορφώνεται στα 79,66 δολάρια, έχοντας ανέλθει έως το ρεκόρ των 80,18 δολ. στην προηγούμενη συνεδρίαση. Το brent υποχωρεί 15 σεντς στα 77,53 δολάρια.

Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν χθες, καθώς η αγορά έκρινε ότι η αναγγελία αύξησης της παραγωγής από τον OPEC είναι ”πολύ μικρή,” ενώ παράλληλα τα αποθέματα στην αμερικανική αγορά μειώθηκαν κάθετα, κατά 7,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, που είναι το μεγαλύτερο μέγεθος οκτώ μηνών και τριπλάσιο από τις προβλέψεις.

Σε πραγματικές τιμές, προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό, η τιμή του πετρελαίου είναι η υψηλότερη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, αλλά πάντως παραμένει χαμηλότερα από το ζενίθ, που αντιστοιχεί στα 109 δολάρια ανά βαρέλι και είχε σημειωθεί το ’79.

Το ”ράλι” του πετρελαίου εντάσσεται κατά κύριο λόγο στην εκτίναξη όλων των εμπορευμάτων, από το σιτάρι έως τα μέταλλα, τα οποία προσελκύουν κεφάλαια καθώς οι κεντρικές τράπεζες πιέζονται να κρατήσουν σταθερά τα επιτόκια για να διαφυλάξουν την οικονομική ανάπτυξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v