Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα 79,91 δολ. έκλεισε η τιμή του πετρελαίου

Ιστορική η σημερινή ημέρα για το Nymex, καθώς όχι μόνο κατεγράφη νέο ιστορικό υψηλό για τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου, αλλά και γιατί για πρώτη φορά στην ιστορία του χρηματιστηρίου τα συμβόλαια του αργού διαπραγματεύτηκαν πάνω από το ψυχολογικό επίπεδο των 80$. Ωστόσο έκλεισε στα 79,91 δολ. με ημερήσια κέρδη 2,15%.

Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος

Τμήμα Διεθνών Παραγώγων

Ιστορική η σημερινή ημέρα για το Nymex, καθώς όχι μόνο κατεγράφη νέο ιστορικό υψηλό για τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου, αλλά και γιατί για πρώτη φορά στην ιστορία του χρηματιστηρίου τα συμβόλαια του αργού διαπραγματεύτηκαν πάνω από το ψυχολογικό επίπεδο των 80$.

Ανακοινώθηκαν σήμερα τα εβδομαδιαία στοιχεία από το DOE, όπου για Τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα μειώθηκαν τα αποθέματα του αργού πετρελαίου. Η αγορά ανέμενε μείωση κατά 2,7 εκατομμύρια βαρέλια, όμως ανακοινώθηκε μείωση ρεκόρ των αποθεμάτων του αργού κατά 7,011 εκατομμύρια.

Μειωμένα παρουσιάστηκαν και τα αποθέματα της βενζίνης. Η μείωση των αποθεμάτων καταδεικνύει το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να κινείται με υψηλούς ρυθμούς καθώς και ότι οι καταναλωτές δεν αποθαρρύνονται ακόμα από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και των προϊόντων, σε βαθμό ικανό ώστε να μειώσουν την κατανάλωση, ωθώντας με αυτό τον τρόπο τα διυλιστήρια να αυξήσουν περαιτέρω την παραγωγή.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν το συμβόλαιο αργού πετρελαίου (σειράς Οκτωβρίου) να καταγράψει νέο ιστορικό υψηλό στα 80,18$ και να κλείσει την ημέρα με άνοδο 2,15% στα 79,91 $/barrel.

Μεγάλη άνοδο κατέγραψαν και τα προϊόντα με το φυσικό αέριο να ξεχωρίζει, καθώς ενισχύθηκε κατά 8,58% και έκλεισε στα 6.443 $/MMBtu.

Άνοδο κατέγραψαν τόσο το πετρέλαιο θέρμανσης όσο και η βενζίνη, με το πρώτο να ενισχύεται κατά 1,67% και να κλείνει στα 221.91 cents/gallon και τη δεύτερη να κλείνει στα 201.15 cents/gallon με άνοδο 1,53% για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου.

Στα πολύτιμα μέταλλα είχαμε σήμερα αποκόμιση κερδών από τους traders, τελειώνοντας έτσι ένα ανοδικό σερί τεσσάρων ημερών, όπου τα συμβόλαια χρυσού ενισχύθηκαν πάνω από 30$.

Τα συμβόλαια χρυσού σειράς Οκτωβρίου έκλεισαν με οριακές απώλειες στα 714 $/oz, αρκετά μακριά από τα χαμηλά της ημέρας στα 707.9 $, καθώς βρήκαν στήριξη από το νέο ιστορικό υψηλό του ευρώ έναντι του δολλαρίου και το ράλι στις τιμές του πετρελαίου.

Ανάλογη η εικόνα και για το ασήμι, όπου τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου έκλεισαν στα 12.793 $/oz, με απώλειες της τάξεως του 0,33%.

e-mail address: [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v