Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάνω από τα 49 δολάρια το Brent λόγω Συρίας

Επανέρχεται το risk premium στην αγορά πετρελαίου, λόγω των εξελίξεων στη Συρία. Πτώση 24% το γ' τρίμηνο για τις τιμές Brent και αμερικανικού αργού. Αύξηση της ζήτησης το α' εξάμηνο δείχνουν τα στοιχεία του Joint Oil Data Initiative.

Οι εκτιμήσεις για αύξηση της ζήτησης για μαύρο χρυσό το πρώτο εξάμηνο του 2015 δίνει ώθηση στις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες ωστόσο παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο εν μέσω ενδείξεων για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Joint Oil Data Initiative, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, λόγω της μείωσης των τιμών του πετρελαίου και των περισσοτέρων καυσίμων σε πολλές καταναλώτριες χώρες. Εκτιμάται πως η κατανάλωση διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στα 71,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως στο εξάμηνο, έναντι των 69,1 εκατ. βαρελιών το α' εξάμηνο του 2014, καταγράφοντας αύξηση 2,3 εκατ. βαρελιών ημερησίως ή 3,3%.

Παράλληλα, οι traders σχολιάζουν πως επανήλθε το πολιτικό risk premium στις αγορές πετρελαίου λόγω των εξελίξεων στη Συρία, όπου Ρωσία και ΗΠΑ πραγματοποιούν βομβαρδισμούς χωρίς συντονισμό, δημιουργώντας φόβους για «ατύχημα».

Η τιμή του αμερικανικού αργού ενισχύεται κατά 2,55% στα 46,24 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent διαμορφώνεται 2,11% υψηλότερα στα 49,39 δολάρια το βαρέλι.

Σημειώνεται ότι το γ' τρίμηνο οι τιμές τόσο του Brent όσο και του αμερικανικού αργού κατέγραψαν πτώση γύρω στο 24%, έχοντας κινηθεί πτωτικά κατά τα τέσσερα από τα πέντε προηγούμενα τρίμηνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v